Зима

Зима
Пролет

10 февруари 2016 г.

Лампите светнаха. Има ли кой да разследва депозитите в КТБ?

От списъците мирише на едра и дребна корупция и мръсни пари с много нули
 
Докато списъците с крайните получатели на кредитите от КТБ разсеяно се бавят (или стоят в доклада на разследващата компания, засекретен от финансовия министър), вече има публикуван списък с депозантите. 

В него прелива от държавни служители по висшите ешелони и независими магистрати, които са избрали най-високите лихви на банката без грам притеснение.

Очакваме, разбира се, разследване - както подобава в най-корумпираната държава в Европейския съюз, критикувана все повече за липса на ефективна борба с корупцията по високите етажи.

Има и за какво, въпросът е обаче има ли кой да го направи?

Песимизмът е повече от основателен, ето и част от причините.

В списъците има министри и шефове на ведомства, които директно са имали влияние върху решенията на държавни предприятия къде да депозират парите си. Връзката е лесно проследима и би дала отговор на въпроса как се стигна до надуването на балона КТБ първоначално с държавни и общински, а после и с частни депозити.

Иска ли това обаче някой в държавата или докладът на парламентарната "разследваща комисия" вече е отговорил на този въпрос, без да сме разбрали?

Депозитите на ръководни кадри от ДАНС, в която отдавна влиза и финансовото разузнаване, са особено симптоматични. Едно разследване би дало отговор на въпроса защо въпреки професионалните разследвания в български медии далеч преди затварянето на банката, нямаше никаква институционална реакция.

За какво и за кого работят службите, в края на краищата?

Списъци с магистрати - съдии, прокурори и следователи - са достойни за цял раздел в сагата на съдебната реформа и биха осигурили работа на специализираната прокуратура за цяла година напред. Информацията за депозитите вече е публична, декларациите на магистратите са също публични.

Ще има ли разследване за прокурори с шестцифрени недекларирани депозити или отново тези искания ще се оправдават с "чужди интереси" и "политически атаки"?

За депозитите на шефове от БНБ дори няма смисъл да питаме след изтеклите записи на песни, шеги и закачки между надзорни и поднадзорни лица - всичко, стана ясно, е било напълно в реда на нещата, а управителят Иван Искров си замина от поста със скромна церемония на благодарност от служителите и управителния съвет на банката.

И така - ако има кой да разследва, ще се разбере кой държавен служител е наследник на богат вуйчо от Америка, кой е продал земите на дядо си, кой се е оженил за богат съпруг/а, но и най-важното - кой е кътал нечестно добити пари в КТБ с преференциални лихви. Такива шансове за разследване не излизат често, а ако няма кой да ги разследва, това означава, че родната ни най-корумпирана държава от ЕС просто си заслужава да е такава.

И ако отново не се разследва очевадното, можем да загасяме лампите отново. До поредната банка, до поредното "Моме, Калино" и поредните предприемачи с бронирани джипове и крадени пари. Явно това си заслужаваме.

ПП. В деня след излизането на списъците лидерът на ПП "Глас народен" Светльо Витков заяви в своя фейсбук профил, че в момента на депозиране на парите на партията от банката са му предложили превод на лихвите "по лична сметка". Симптоматично и ясно, за който иска да разследва очевадното.


 Николай Бареков, Делян Пеевски и Цветан Василев, когато още бяха заедно

Николай Стайков,  Clubz.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар