Зима

Зима
Пролет

29 февруари 2016 г.

По-скъпата оферта спечели търга за пръстовите отпечатъци

Фирмата, която предложи четири пъти по-висока цена за изработването на системата с пръстовите отпечатъци за чекиране в здравната система, спечели търга на касата.
 
 "Консорциум Стемо Гама Консулт" е класирана на първо място с 75.608 точки, показва протоколът от конкурса. На второ място е "Контракс" с 69.783 точки, пише сайтът clinica.bg.

Участниците в търга на касата бяха само тези две фирми. Офертата на "Гама Консулт" е за 477 хил. лв. с ДДС, а цената на един четец е 286.80 лв. с ДДС.

От "Контракс" предложиха да изградят системата за 109 хил. лв. с ДДС, а единичната цена на устройството за идентифициране на пациента да е 228 лв. с ДДС. По-скъпото предложение на "Стемо Гама Консулт" обаче получи повече точки за техническото изпълнение – 65. На другата фирма по този параграф се дадоха 34 точки. Тежестта на цената при крайното класиране беше 35 процента, а на предложението – 65 процента. Благодарение на това касата е избрала за изпълнител на поръчката по-скъпата оферта.

Внедряването на системата за чекиране с пръстови отпечатъци в болници и аптеки междувременно беше отхвърлена от медиците на събора им в петък и събота. Това беше една от причините, поради която те отказаха да подпишат нов рамков договор с касата. Към момента внедряването на пръстовите отпечатъци не е направено в нито един нормативен акт на здравното министерство.

Така сме на път да дадем над 400 хил. лв. за поредната система, която няма да се ползва, коментира clinica.bg. Дори и да се внедри по-късно с промени в наредбата за достъпа например или по друг начин, остава доста съмнителен ефектът от нея, както и приложимостта й. 


Освен това срещу въвеждането на пръстовите отпечатъци има и доста жалби, заради които тя може да бъде отменена на по-късен етап. Пациентската организация КЗЗ например е обжалвала още миналата година самото започване на търга пред омбудсмана.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар