Лято

Лято
Лято

10 февруари 2016 г.

Кой каза „интеграция“?

Съвсем естествено е, да ни спрат паричките от Европа. Няма да плащат на крадливите институции, я…
 
Вече 26 години политиците ни упорито отказват да се справят с този проблем
 

Имало едно време един ром, който искал да се интегрира в българското общество. Само че имало проблем, политиците умишлено не му давали…

И свършваме дотук с интеграцията.

Днес излезе поредната новина, показваща несъответствието между интеграцията и провежданата политика. Оказа се, че, ако България не внедри система, която да следи Националната стратегия за интегриране на ромите 2012-2020 до края на годината ще спре финансирането по 3 европрограми.

Ако до 31 март 2016 г. страната ни не е изпълнила проекта „Разработване и внедряване на система за мониторинг, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020“, ще спре финансирането по трите Оперативни програми (ОП)- ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, ОП „Наука и интелигентен растеж” към Министерство на образованието и науката и ОП „Региони в растеж” към Министерство на регионалното развитие.

Сега, това само по себе си, не е нещо, което би ни изненадало кой знае колко. Фактът, че „братята“ живеят в незаконни постройки, не плашат консумативи, и най-елементарното не купуват билет, когато се возят в градския транспорт, показва как интегрирането на това малцинство удря на камък.

Съвсем естествено е, да ни спрат паричките от Европа. Няма да плащат на крадливите институции, я…

Липсата на стратегия за интеграцията на ромите е съвсем умишлена, драги ми читателю. Вече 26 години не можем да ги приобщим към нас, заради политически амбиции. Приоритети пред всички управляващи от т.нар „преход“ насам са свързани само с „интегрирането на ромите в изборния процес“.

Лесен елкекторат, даващ гласа си за едно кебапче и 20 лева – това е процесът на интегриране в България.  Жалко, но факт.

Нали помните събарянето на незаконните постройки в Гърмен и размириците между българи и роми? Събориха 4-5 къщи, изпищяха „братята“ и всичко приключи… Как искаме ЕС да ни помага, като сами не знаем как да си помогнем?

Използваме парите, отпуснати в Европа, без да става ясно обаче къде отиват те…

Дотук с интеграцията на ромите, драги ми читателю… Нещата трябва да се случват по план, а такъв липсва. С риск, да прозвуча като расист, смея да твърдя, че и „братята“ не помагат много на държавата в своята интеграция. Ставаме свидетели на един двупосочен процес, в който и управляващи и роми вървят постоянно срещу решаването на този проблем.

Институциите постоянно обявяват, как имаме напредък в това отношение, как данните показват, че за 2015 година около 5000 роми са влезли в университет. Едно голямо „браво“, ама не съвсем. Защото фактът, че тези 5000 хора от малцинството са започнали да учат висше, не означава „интеграция“. 


Ами, къде отидоха данните от 2014 година, които показват как 67% от ромските деца не изкарват средното си образование?

Следователно, идва въпросът колко от тези 67% ще са „годни“ за България? Освен, да раждат деца, де… Но това е друга тема, която не е обект на нашия коментар…

Изводът от всичко казано дотук е следният: Спрените пари от Европа са израз на неспособността и нежеланието на нашите мили политици да се справят с трудната „интеграция на ромите“.




No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар