Зима

Зима
Пролет

23 февруари 2016 г.

Заплахи за убийство на политици - истина, театър или PR

Димо Гяуров: Наслагват се множество събития, които започват леко да дразнят публиката. Това е посегателство срещу интелекта на публиката...
 
Заплахи за убийство на премиера Бойко Борисов са получени в последните дни. Заплахите са били получени в анонимен плик за писмо в Министерския съвет. Те включвали снимка на Борисов, куршум и заплашителни послания с изрязани от вестници букви. Вече е започнала проверка на заплахата като писмото е иззето от службите. Проведени били и разпити на служители в Министерския съвет, за да се установи пътя на писмото.

Борисов каза, че не е притеснен. Нито ми е за първи, нито ми е за последен път, каза той пред журналисти.

"Като събереш близо 3 милиарда повече от контрабандистите. Това са нарушени интереси в цигарите, алкохола, захарта, месата. Като спреш за милиард и седемстотин милиона поръчки. Като всеки ден някой уволняваш, както днес в Агенцията за бежанците... Всеки трябва да си поеме кръста. Така че по моята тема - нито ми е за първи, нито ми е за последен път. Няма да коментирам и ви призовавам да не обръщате внимание, защото ни най-малко не ми е приятно това да се коментира", каза премиерът.

Що се отнася до заплахата за Пеевски, Борисов уточни, че е запознат с оперативното дело и от това, което е видял е наложително да се вземат мерки. Той обаче отрече да са свързани заплахите към него с Делян Пеевски.

По-рано в понеделник от МВР съобщиха, че атентатори са се подготвяли да застрелят депутата от ДПС Делян Пеевски, най-вероятно с оръжие с оптически мерник, стана ясно днес от думите на главния секретар на МВР Георги Костов. Поради тази причина междуведомствената комисия, която преценява кои народни представители да получат физическа защита от Националната служба за охрана (НСО), днес е решила да започне да го пази. В нея влизат представители на вътрешното ведомство и специалните служби.

"По принцип комисията няма практика да оповестява публично своите решения. Решихме обаче открито да застанем и да кажем какви са мотивите за това. Част от тях представляват следствена тайна и предварително сме ги изговорили с прокуратурата, като ще предоставя определена част от фактите по действащи досъдебни производства", обяви Георги Костов. 


И уточни: "В петък в комисията постъпи информация от разследващите екипи, които работят по делото за опита за убийство на г-н Алексей Петров. При провеждане на беседи и последващи процесуално следствени действия е придобита значима информация, която касае подготвен опит за убийство на депутата Делян Пеевски." 

Атентатът срещу Петров беше извършен в близост до неговия дом в столицата, като по неговия автомобил бе стреляно с гранатомет.

Според главния секретар на МВР, подготовката е включвала доста подробна информация относно навиците и привичките на депутата и "посещаваните от него места, които не са медийно огласявани в последно време". Извършени са конкретни логистични действия, а подготвяното покушение по организация напомняло на опита за убийство на Златимир Иванов - Баретата (който бе прострелян с автомат с оптически мерник пред Съдебната палата в София) и ликвидирането на Дмитрий Минев - Димата Руснака (застрелян със снайперова пушка на бул. Витоша в столицата).
 

"Това ми изглежда като глупав пиар. Вероятно не е дело на самия премиер. Някой му е направил мечешка услуга. Това автоматично обвързва г-н Борисов с г-н Пеевски. Някой глупаво е обвързал премиера с онова, което съобщиха от МВР за Делян Пеевски", коментира заплахата срещу министър-председателя бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров.

"Това, което се е случило с министър-председателя, е заплаха, плашене, плашене на гарги. Това не е основание да се смята, че животът му действително е поставен под опасност. Той не е първият, нито ще е последният премиер, който ще получава такива заплахи", уточни той пред Нова телевизия.


"В момента се наслагват множество събития от тази категория, които започват леко да дразнят публиката. Това е посегателство срещу интелекта на публиката. Някой иска да ни заблуди, че има промяна в държавата. Има сериозна театралност", заключи бившият разузнавач номер едно.

Що се отнася до разкритата от МВР информация за заплаха за живота на депутата от ДПС Делян Пеевски на пресконференция вчера Димо Гяуров заяви: "Подобни неща не се съобщават на медиите. Може би някой се е опитал да направи г.н Пеевски важен."

Според Гяуров на пресконференцията вчера главният секретар сам не си е вярвал на това, което говори. Някой му е наредил да го направи.

"На мен ми се струва, че г-н Доган и г-н Пеевски сами се поставиха в ситуация на противопоставяне на Турция, някак си насила. Аз не знам дали те са важни за Турция, но естествено е, когато някой изостря отношенията с твоята страна, ти да реагираш. Но нищо от това за забраната не е потвърдено", коментира Димо Гяуров.

"Изострянето на отношенията с Турция не е от полза нито за България, нито за Турция", завърши той.

"Заплахата срещу Пеевски може и да е вярна, може и да не е. Той също като премиера Борисов е импозантна фигура. Заплахата е от случая „една жена каза", каза пред Нова разследващата журналистка Анна Заркова. Тя посочи, че всяко дело, което започва като „казано - речено", започва като трагедия и завършва като комедия.

"Информацията за заплаха за живота на Делян Пеевски може да навлезе в публичното пространство само контролирано - със санкция на Министерския съвет", обяви пред бТВ полк. Николай Марков, бивш служител на НСО. Според него НСО се използва за политически цели. Относно информацията за връзка между опита за покушение срещу Алексей Петров и опита за убийство на Делян Пеевски Марков смята, че е бил търсен повод да се сложи охрана на депутата от ДПС.

Николай Марков смята, че заплаха за Пеевски в България няма и изказа хипотезата, че заплаха за него може да има отвън и да е свързана с дейността на „Булгартабак" и евентуално финансиране на терористична организация. „Контрабандата е бизнес, контрабанда има навсякъде по света, въпросът е в какво се инвестират парите", коментира бившият служител на НСО. Той припомни, че Делян Пеевски много бързо влезе излезе от дружеството „Булгартабак".

Според експерта от "Центъра за изследване на демокрацията" Тихомир Безлов тези опити за убийство са отвличане на вниманието от големите теми, нещо като кризисен ПР.
Оповестяването на слагане на охрана на НСО на Делян Пеевски е за да се избегнат коментарите защо има телохранители, смята той. 


"По принцип не би трябвало да се обявява на кого се слага такава охрана", добави Безлов. Според него от тази охрана държавата има полза, защото знае кой идва при Пеевски и то особено при проблема около всички обществени поръчки.


ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар