Зима

Зима
Пролет

1 март 2016 г.

Ненчев спира поръчка за 1.5 млн. лв., но готви сделки за 1.5 млрд. лв.

Министърът на отбраната Николай Ненчев се включи в "антикорупционнния курс" на премиера Бойко Борисов като обяви, че спира поръчка за леки коли и джипове на стойност 1.5 млн. лева.
 
В същото време оповести планирани многомилионни инвестиции на министерството за военна техника, някои от които изглеждат с предизвестени изпълнители.
Ненчев спира поръчка за 1.5 млн. лв. и готви сделки за 1.5 млрд. лв.

Ненчев съобщи, че спира поръчка за 6 леки коли и 9 автомобила с висока проходимост, за да се пренасочат средствата към други приоритети на МО, без да коментира дали има съмнения в законността на процедурата.

Въпреки че само преди няколко дни премиерът пак "отложи" модернизацията на военната авиация, в понеделник Ненчев съобщи, че очаква до края на годината да подпише договорите за придобиването на нов тип изтребители и нов модулен патрулен кораб, които се очаква да са около над милиард лева.

Той потвърди и плановете за покупката на нови бронирани машини за Сухопътни войски и защити решението да бъдат закупени високопроходими автомобили за техническо наблюдение и два бронирани високопроходими транспортни автомобила за Военна полиция на обща стойност 13.4 млн. лева.

Във вторник Съветът по отбрана ще разгледа предложението за проект за купуване на нов тип изтребител, съобщи министърът.

"В бюджетната рамка са заложени съответните разходи. 80 милиона са предвидени за първа вноска за многоцелевия самолет и толкова са предвидени за многофункционалния патрулен кораб. В разговора, който имах с министър-председателя в края на миналата седмица, той потвърди намерението на правителството да подкрепи и двата проекта. Направили сме съответните анализи, съответните запитвания. Проведени са разговори както с "Gripen" (бел. pроизводство на шведската компания Gripen), така и с "Eurofighter" и разбира се F-16", обясни Ненчев.

Парите по договора ще се плащат разсрочено за няколко години, а първата вноска трябва да бъде покрита от целевото финансиране. В същото време МО не се е отказало да закупи и шест неупотребявани двигатели за старите съветски машини МиГ 29, които според неофициална информация може да излязат около 50 млн. лева.

Ненчев обясни още, че ако новият модулен патрулен кораб бъде построен в България, той ще излезе с 30 на сто по-евтино. По думите му подобна оферта би спечелила всяка обществена поръчка.

В България има много малко фирми, които биха могли да изпълнят подобна поръчка. Според информирани източници с най-големи шансове за част от поръчката е фирмата "МТГ Делфин". В позиция до Mediapool oт компанията потвърдиха, че засега са "единственият български завод, който строи специализирани кораби" и не носят вина за това, съобщава "Медиапул".

Ненчев застана и зад решението на министерството да бъдат закупени четири бронирани високопроходими автомобили за техническо наблюдение и два бронирани високопроходими транспортни автомобила с необходимото оборудване за Военна полиция на обща стойност над 16 млн. лева.

Поръчката привлече внимание и депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев внесе парламентарно питане какви са причините, наложили обявяването на тази тръжна процедура в съкратени срокове, какви способности ще бъдат реализирани чрез придобиването им при положение, че службата вече се е освобождавала от подобни бронирани автомобили поради липса на необходимост и не е ли по-целесъобразно средствата да бъдат разходвани за купуването на подобна техника за Сухопътните войски.

В приетите Програма и План за развитие на Въоръжените сили и действащи инвестиционни план-проекти, подобен проект не съществува. Освен това службата вече разполага с израелските бронирани коли "Пясъчна котка" (Sand Cat), които в България са известни като "Пустинни котки".

В отговор на журналистически въпрос дали смята да спре поръчката, Ненчев заяви, че тези "пустинни котки" са много необходими за Военна полицията. Министърът не поясни защо в отговора си е посочил конкретна марка, преди да е завършил търгът.

Николай Ненчев представи и плановете си за друг от приоритетните проекти – закупуването на бронирани бойни машини за Сухопътни войски.

МО вече обяви поръчка за над 41 млн. лв. за доставка на 13 бойни бронирани машини.

В същото време Ненчев съобщи, че министерството е водило разговори с американската компания "Текстрон", която може да изгради свое предприятие в България и да произвежда или сглобява подобни машини у нас.

МО вече има един договор с "Текстрон" от 2007 година за доставка на 7 бронирани машини М1117 ''Гардиън” за 14 млн. лева. Бившият министър на отбраната Аню Ангелов обясни още през 2010 година, че той е рамков и по него може да се закупят още машини, припомни "Медиапул".


Няма коментари:

Публикуване на коментар