Зима

Зима
Пролет

1 март 2016 г.

За дългия уикенд и още нещо

Дано браншовиците уловят течението и не пропуснат шанса си
 
60-ина хиляди българи ще заминат за Гърция за дългия третомартенски уикенд на 2016-а, прогнозираха от Института за анализи и оценки в туризма. 

Мнозина ще тръгнат зад граница и индивидуално без агенции. Търсенето в най-големия сайт за онлайн резервации Booking.com за датите 3-6 март в популярните дестинации за уикенд туризъм като Одрин, Истанбул Охрид, Кавала, Солун, Синая или Брашов връща отговори от рода на "Нашите наличности са минимални за вашите дати"  или "Последната резервация за това място е от България".

Дискусиите за или против българското в избора на дестинация за краткотраен отдих и почивка вървят от години. Избралите да минат границата извеждат като основен аргумент цената и качеството на предлаганата в съседните на България страни туристическа услуга.

Заради опасността от терористични актове в съседна Турция, протестите по българо-гръцката граница и ремонтните опашки на Дунав-мост в Русе голяма част от българите вероятно са преразгледали плановете си за пътуване в чужбина за 3 март. Тук е големият шанс както за хотелиерския и ресторантьорския бранш, така и за, нека го наречем, патриотичния туризъм.

Тъй като лозунги от типа на "За Бога, братя, не купувайте (пътувайте)" , обръщането на течението на туристическия поток трябва да стане по метода на убеждението, а първата стъпка следва да направи туристическият бранш. Съдържателите на хотели и ресторанти би следвало да обединят усилия с местните общини, музеите и администраторите на локалните туристически забележителности за създаване на пакети за тематични турове. Хотелите с джакузита и масажи във Велинград са само на час път с кола от Батак. Уютните ресторантчета на Трявна и Боженци - на 100-ина километра от Шипка. Въпрос на съобразителност и креативност е да се съчетаят желанието за почивка с пътуване в миналото, така че "Избери българското" да не звучи като прецакване.

Консумацията в малки семейни хотелчета и ресторантчета в испанска Андалусия много често върви с безплатен вход за местните туристически забележителности. В Румъния пък обратно, билетчето за малки местни музейчета служи за 5 или 10 процента отстъпка при поръчка в локалните кръчмички. Турове в Белград или Будапеща с открити автобуси по системата "Hop-On, Hop-Off" с възможност за слизане и качване по маршрута предлагат срещу един общ билет предвижване по трасето, входове в попътните музеи и обяд или дегустации в избрани ресторантчета.

Защо за подобни глезотии да бием стотици километри път. С гъвкави цени, с любезен персонал и с високо качество на предлаганата услуга браншът у нас може да привлече туристите патриоти, особено за 3 март. 


Сушата, кишата и международното положение винаги през годините са ни таковали майката. Този път обаче международното положение духа в платната на българския туризъм. Дано браншовиците уловят течението и не пропуснат шанса си.


Красимир Крумов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар