Зима

Зима
Пролет

10 март 2016 г.

Ако не гласуваш - 50 лева глоба

България е на път да стане 27-ата държава, въвела задължителното гласуване.
 
Депутатите приеха на първо четене предложението на Патриотичния фронт, което предвижда и глоби при неучастие в избори.

 С 50 лв. ще бъдат глобявани всички, които не спазят закона. Ако не гласуват, социално слабите хора ще бъдат лишени от помощи за 3 месеца.

За задължителния вот гласуваха всички партии освен БСП и ДПС. Партиите в опозиция дадоха сериозен отпор срещу решението. Според тях не става ясно как и кой ще следи за събирането на глобите. Освен това беше напомнено, че в конституцията се говори за „право на глас”, което изключва вменяване на задължение за участие в избори.

„Вие гласувахте в пълно съзнание противоконституционен текст. Ако това предложение остане в окончателния вариант, бъдете сигурни, че Конституционният съд ще го отмени“, заяви съпредседателят на ДПС Четин Казак.

След него изказване направи и председателят на парламента Цецка Цачева. Тя се аргументира, че задължителното гласуване е принципно подкрепено, но между първо и второ четене може да има промени, за да не се засегнат правата на избирателите.

Така последва и предложението вместо глоби да има стимули. От ГЕРБ лансираха идеята, че онези граждани, които гласуват съвестно, ще имат предимство при търсене на работа или при кандидатстване на децата им в забавачките.

Иначе поддръжниците на задължителния вот смятат, че това ще повиши ангажираността на българите към изборния процес и ще намали корпоративния вот.

В същото време депутатите отхвърлиха въвеждането на образователен ценз, но одобриха идеята за активна регистрация. На първо четене бяха приети 10 от общо 14 внесени законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Мина и проектът на ГЕРБ, който ще съкрати времето за агитация. Управляващата партия иска кампанията да бъде 21 дни, а не 30, както досега. Сред останалите предложения са да има отделен избирателен район и в чужбина. Това ще позволи на сънародниците ни зад граница да гласуват за кандидатска листа и с преференция, не само за партии и коалиции.

Част от останалите промени са свързани и с правата на затворниците да гласуват. Прието беше и предложението на няколко формации за въвеждането на електронно дистанционно гласуване. От АБВ получиха подкрепа за оборудването на 5000 секции с машини за гласуване още на президентските избори.


Няма коментари:

Публикуване на коментар