Зима

Зима
Пролет

26 март 2016 г.

Маргарита Попова: Няма да отстъпим от справедливи и родолюбиви каузи

„Истината я знаем, нашето го помним, чуждо не искаме и никому не желаем отмъщение".
 
Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова по време на официалното честване на Деня на Тракия при столичния паметник „Одринска епопея".

Днес, 26-ти март, България отбелязва 103 години от Одринската епопея. Крепостта е превзета през 1913 г. от армията ни по време на Балканската война (1912-1913).

"Истината е за тракийски погром и за етническо прочистване на тракийките земи, а не за мирно съвместно съществуване", категорична беше Попова. 


По думите й на днешния ден трябва да стиснем ръцете си в юмрук и да кажем, че обичаме родината и няма да отстъпим от справедливи и родолюбиви каузи.

„Кой от нас днес, който познава историческата истина и търси историческата справедливост, може да забрави Булгаркьой, Малко Търново, Арда", запита Попова и продължи: „Можем ли да не си спомним писъците на жените и децата, прогонени и изклани от българските землища и докога ще погребваме националните си идеали?"

Според вицепрезидента на България на днешния ден трябва да си спомним за славната Българска армия, която е действала така, че и до днес в учебниците по военно и тактическо изкуство да се говори за войнската чест, доблест и героизъм на тези, които превзеха непревземаемата Одринска крепост.

По думите на Попова се правят опити националната ни идентичност да бъде размивана, а това ще раздели обществото и ще го фрагментира. Тя е категорична, че всяка фрагментация намира своя политически говорител.

В своето слово вицепрезидентът изтъкна и това, че не сме могли да изградим достолепна политическа и дипломатическа елитна класа, които да знаят как се води независима самостоятелна външна политика. В контекста на актуалната обстановка Попова подчерта, че армията и българските служби, които охраняват границите ни, са способни да ни защитят.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов благодари на вицепрезидента за това, че дава пример как политиците трябва да се отнасят към историята ни.



Няма коментари:

Публикуване на коментар