Зима

Зима
Пролет

8 март 2016 г.

От чистач на влакове до властелин на футбола

Старите порядки на въртене на потайни схеми в либералната Швейцария видяха своя край...
 
Край, диктаторът е свален! ФИФА за пръв път от 1998 г. насам има нов господар. 

Вятърът на промяната обаче все още не се усеща. За капак наследникът на Сеп не само е швейцарец като него, но и му се пада комшия.

Джани Инфантино, зад който застана цяла Европа, е роден на 23 март 1970 г. в алпийското градче Бриг, което се намира на само осем минути път с влак от родното място на Сеп Блатер. За щастие на феновете на красивата игра приликите между двамата се изчерпват с това.

Приключенията на Джани започва още от самото му раждане. Той се появява на бял свят 12 дни по-рано и става централна новина за цялата страна. Лекарите откриват рядко заболяване в кръвта му. Единственото спасение е спешно преливане и в голямо количество.

Проблемът обаче е, че едва 18 души на планетата притежават необходимата група, която може да излекува Джани. Но щастливата развръзка не закъснява и сръбкинята Милица Мучалица, както и англичанин от Бристъл идват на помощ. "Чух, че едно малко момче от Швейцария има нужда от моята кръв, за да оцелее и хич не му мислих. Веднага отидох до кръвната банка и дарих 350 мл. След няколко дни ми казаха, че детето е оцеляло", споделя жената, която влиза в ролята на ангел хранител за футболния бос пред "Блик".

По стечение на обстоятелствата двамата така и не се срещат, но Милица таи надежда, че и това ще се случи. "Радвам се, че той успя. Ако не беше моята кръв, сега нямаше да е президент на ФИФА", споделя с усмивка 80-годишната дама. Вече порасналият администратор прави всичко възможно да оползотвори втория си живот, който е отдаден изцяло на футбола и семейството.

Гологлавият симпатяга владее няколко езика - италиански, френски, немски, английски, испански, както и арабски заради жена си Лина Ал Ашкар, която е от Ливан. Двамата имат четири деца - Алесия, Сабрина, Шания, Серина и Далия Нова. Новоизлюпеният президент на ФИФА е син на италиански емигранти. Като дете баща му го води на мачове на "Интер" и това възпламенява любовта му към "нерадзурите". Идоли по това време на невръстния Инфантино са Алесандро Алтобели и Еваристо Бекалоси.

Страстта към футбола го подтиква да създаде отбор - ФК "Фолгоре", който се подвизава из ниските лиги в Швейцария. Самият Джани признава, че не е достатъчно талантлив, за да играе на професионално ниво. Това обаче не го спира да реализира мечтата си по друг начин - като спортен администратор. Дългият път към трона на ФИФА започва от университета във Фрибур, където следва право.

За да плаща таксите, новоизбраният наследник на Блатер трябвало да работи лятото при родителите си. Инфантино първо чистел вагоните на същата жп гара, където баща му изкарвал семейната прехрана, а след това помагал и на майка си, която продавала вестници и шоколад на павилион. Преди да се присъедини към УЕФА през 2000 г., швейцарецът е футболен консултант в Испания, Италия, както и в родината си.

Следващата стъпка в кариерата му е като генерален секретар на спонсоририрания от ФИФА Международен център по спортни проучвания (CIES) към университета в Нюшател. Добрата му работа не остава незабелязана и през август 2000 г. се урежда с позиция в Европейската футболна централа. Четири години по-късно се изкачва до директор по правните въпроси и лицензирането на клубовете.

Това става реалност, след като помага на Мишел Платини да спечели битката с Ленарт Йохансон за шефското кресло. Три години по-късно Инфантино е назначен за зам. генерален секретар, а в края на 2009 и за генсек. На тази позиция Инфантино добива известност и става едно от най-разпознаваемите лица във футбола на Стария континент. За широката публика гологлавият администратор е свързван с ролята си на водещ на жребия за Шампионската лига и Лига Европа.

Зад кулисите обаче неговата роля е с ключово значение за развитието на красивата игра в Европа. Джани е основна фигура при налагането на Финансовия феърплей, разширяването на първенството на континента до 24 тима, както и подобряване на финансовата помощ към по-малките членове на УЕФА. Успехите на Инфантино остават в сянката на шефа му в организацията Мишел Платини. Падението на френската легенда и Сеп Блатер обаче отварят вратите към най-желаната позиция във футбола - президент на ФИФА.

45-годишният швейцарец обиколи почти целия свят по време на предизборната си кампания, която струва 500 000 евро на централата в Нион. По време на турнето си той развяваше манифеста си от 11 точки, с които ще оправи футбола и налегналата го криза. Световни легенди от ранга на Алекс Фъргюсън, Жозе Моуриньо, Джанлуиджи Буфон, Кафу, Роберто Карлос, Луис Фиго, Марсел Десаи и мн. други изразиха подкрепата си за Инфантино. Обещанията, с които той ги спечели на своя страна, са за по-добро финансиране на футболните асоциации, увеличаване на тимовете на световни първенства на 40, както и сериозни реформи в организацията.

Бившият съюзник на Платини се зарече, че ще сложи край на тъмните практики на предшествениците си и гарантира за повече прозрачност в делата на международната федерация. Ключовите точки, по които ще работи са: обявяване на заплатите на всички шефове, максимум от три мандата за всеки президент на ФИФА, стриктен контрол върху парите на организацията, както и разграничаване на отделните звена и техните функции.

Дори и тези закани обаче не му донесоха победата с лека ръка. На първи тур Инфантино не успя да се пребори за 2/3 от вота и битката отиде на балотаж с шейх Салман бин Ибрахим Ал Халифа. С ключовата помощ на САЩ 45-годишният адвокат надделя със 115 на 88 и сложи ръце върху мечтаното президентско кресло. 


"Искам да работя с всички вас и да изградим нова ера, в която любимата ни игра да е с централно място. ФИФА премина през тъжни времена и моменти на криза. Всичко това е вече край.

Ще оправим разваления имидж и ще се погрижим да направим всички щастливи с нашата работа", отсече тържествено Инфантино след триумфа си. 


Дали това са просто политически маневри в стил Сеп Блатер или наистина предстоят светли дни за красивата игра, ще разберем в близките години. Едно обаче е сигурно - старите порядки на въртене на потайни схеми в либералната Швейцария видяха своя край. 

Сега целият свят е вперил очи към сина на италиански имигранти и неговите сподвижници в Цюрих.


Gol.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар