Зима

Зима
Пролет

8 март 2016 г.

Струва ли си лайкът в мрежата цената

Стига ли ни търпението да им повтаряме, че така желаната популярност в социалните мрежи не винаги си струва цената...
 
По-малко от месец след като 14-годишно момче получи сериозни изгаряния след селфи върху влак, 16-годишно момиче пострада тежко, правейки същия опит. 

За огромната част от днешните деца на България, живеещи в социалните мрежи, опасностите, с които могат да се сблъскат в реалния живот, са нещо абсолютно абстрактно и затова напълно незаслужаващо внимание. 

За сметка на това всяка минута слава и всеки лайк, който могат да получат, са изключително ценни и последното, за което биха се замислили, е връзката между живота в мрежата и рисковете в истинския. 

А всеки, опитал се да им я покаже, трябва да поеме своя риск да се окаже в групата на динозаврите, родени преди времето, в което най-важното в живота е да ти харесат селфито във Фейсбук и Туитър.

Това, че децата ни категорично отказват да си научат неприятните уроци за последиците от липсата на елементарен разум, е нещо видимо и с просто око. Само че зад опасното им невежество стои не само собствената им неподплатена с нищо самоувереност, но и въпроси, на които трябва да си отговорим. 


Първият от тях е, разбира се, правим ли достатъчно като родители да ги опазим. Но също така, какъв е примерът, който виждат пред себе си, след като и възрастни хора са в състояние да сътворят безумия все по същата причина – да си получат лайка. 

Какво научават в училище деца, които нямат представа, че да се качиш върху влак хич не е безопасно. И стига ли ни търпението да им повтаряме въпреки скептичните им погледи, че така желаната популярност в социалните мрежи не винаги си струва цената.


 
Камелия Христова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар