Зима

Зима
Пролет

15 март 2016 г.

По следите на хранителната верига

Няма как да очакваме децата ни да се хранят здравословно, ако самите ние не го правим или не сме ги научили на това


Сладки изкушения с безброй E-та, желирани бонбони с оцветители, близалки, чипсове, пици, вафли... 

Това са само част от стоките, на които родители неведнъж са се натъквали в училищните лафки. Ами какво да кажем за сандвичите със съмнителните саламчета и майонеза, както и за енергийните напитки, които ежедневно консумират подрастващите. 

Заради това възрастните се питат дали битката с т.нар. джънк фуд не е изгубена кауза. Надяваме се, че поне докато малчуганите ни са на детска градина, няма да имат проблеми с менюто. 

Оказва се обаче, че все още има забавачки, които не спазват напълно наредбата за здравословно хранене. Едва ли има родител, който ще отрече, че е необходим по-голям контрол в училищата и градините що се отнася до това какви продукти предлагат на децата ни. Истината обаче е, че следите по хранителната верига някъде се губят. 

Нека си признаем, че навиците за здравословно хранене се изграждат още от ранна възраст и това трябва да стане в семейството. А в това имат пропуск много родители. По стара българска традиция детето винаги трябва да е добре нахранено от баба, ако може да е с баничка или тутманик, да си похапне и нещо сладичко, за да не отслабне. Нали уж малчуганите растат, няма как да затлъстеят. 

За награда след градината пък е най-добре да се отбием директно в магазина за поредното шоколадово яйце или любимите бисквитки. Защо да ги мъчим да ядат спанак, пащърнаци или броколи, след като не са им вкусни. Нищо че преди време са се забавлявали с историите на Попай моряка. 

Повечето от учениците пък се срамуват да носят храна от вкъщи, защото в повечето случаи това се тълкува от околните като признак на бедност. Разбира се, по-модерно е да си купиш кроасан или хотдог, отколкото сандвич със зеленчуци и сирене, приготвен у дома. След това се чудим защо българчетата оглавяват класациите за наднормено тегло.

Няма как да очакваме децата ни да се хранят здравословно, ако самите ние не го правим или не сме ги научили на това. Нормално е, когато подрастващите виждат, че родителите им предпочитат шоколада вместо зеленчуците и плодовете, това да бъде техен модел за подражание.


Нека се запитаме и има ли ефект пък от правилното хранене в детската градина, след като още щом вземем детето си, търчим до близкия магазин за поредната „награда“. Факт е, че излизане от този порочен кръг няма, докато всички ние не си наложим някакви изисквания. 

Защото все пак от това зависи здравето на децата ни. Нали храната правела борбата! Изборът е наш.


Яна Йорданова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар