Зима

Зима
Пролет

15 март 2016 г.

Екатерина Захариева: Гарантирам, че ще отстоявам независимостта на съдебната система

"За да има доверие в съдебната система, е необходима усърдна работа от всички нас"

„Гарантирам, че ще отстоявам като министър на правосъдието със законопроектите, които ще предложа на Министерски съвет, след което и на Народното събрание, независимостта на съдебната система и съм убедена, че новите правомощия, които Ви се предоставиха бяха направени точно в тази посока.“


Това заяви правосъдният министър Екатерина Захариева в речта си към встъпващите в длъжност нови инспектори към Инспектората на Висшия съдебен съвет.

„Инспекторатът да проверява магистрати, да извършват проверките си за почтеност така, че да гарантират, че магистратите, които работят по закон, по съвест и по Конституция ще имат качествено и бързо кариерно развитие, че вашите проверки ще бъдат подкрепени от достатъчно административен капацитет и експерти“, призова тя. 


Министърът на правосъдието посъветва инспекторите да не се притесняват от новите си правомощия, защото ще бъдат подкрепени от достатъчно експерти, които ще им помагат в задачите, съобщава "Фокус".

„Пред всички нас стои едно голямо предизвикателство – увеличаване на доверието в съдебната система. За да може да има доверие в нея, е необходима усърдна работа от всички нас“, заяви на церемонията председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Той се спря на конституционните промени и възложените нови правомощия към инспекторите.


„Тази институция бе създадена и се увеличиха нейните правомощия в известна степен под натиска на Брюксел. Доверието в съдебната система не се гради само от институциите в съдебната система. Ако при изборът на инспектори в парламента имаше дебати, мотиви и съображения, сигурен съм, че доверието в съдебната система щеше да бъде-голямо. Ако за по-малко от половин час се събра мнозинство от повече от 160 депутати и се гласуваха новите инспектори, то това не е един от най-добрите знаци за реформа в съдебната система“, коментира Панов.

„Ще отправя и едно друго предизвикателство. То е насочено към бъдещия Висш съдебен съвет – дали по същия начин и той ще бъде избран? Надявам се не. Дали, заради този избор или по някакви други причини в новия състав на ВСС има само един специалист в областта на гражданското право и нито един в областта на търговското право “, продължи речта си Лозан Панов.

„На новите колеги пожелавам за разлика от парламентаристите да покажат в своята работа не само своята професионална чест, но и своето човешко достойнство. Протягам своята ръка към вас и ви моля заедно да изградим доверието в съдебната система, защото то се гради не само и не с пиар акции в Брюксел, а със смели, неотложни реформи, които да върнат доверието в институциите“, заяви още Панов.

Екатерина Захариева

Няма коментари:

Публикуване на коментар