Зима

Зима
Пролет

13 март 2016 г.

Само славянска душа не стига

Необичайно романтично настроение обхвана хотелиери и туроператори...
 
По морето предстои сезон, изпълнен с много надежди за наплив на туристи. 

Дотам, че необичайно романтично настроение обхвана хотелиери и туроператори. "Руснаците ще дойдат. Те знаят какво е славянската душа и ще дойдат на нашето море" - така бленуват даже врелите и кипели в туристическия бранш. Не че не си дават сметка защо са опрели до такива поетични повици на руските летовници. 

Знаят си хотелиерите: няма достатъчно персонал не само като количество, но и като качество. Няма нов път от летището до Слънчев бряг и за този сезон няма да е готов. Задръствания дебнат отвсякъде туриста, притеглен от славянската душа. Дори и да преглътне тези неуредици, очакват го нови изненади по романтичния му път към морето.

Ако собствено е решил да „отдъхва“ в курорта Слънчев бряг, нека има едно наум, че през наближаващото лято за този проблемен туристически обект ще са необходими три пъти повече командировани полицаи. Откъде ще се изнамерят - един Господ знае, понеже и в граничните райони се очаква да стане напечено, и то от наплив на нежелани гости. През миналата година са пращали там 30 души за месец и били крайно недостатъчни. Всички заинтересовани инстанции обаче още се ослушват и не е ясно ще се намерят ли пари за издръжка и достатъчно кадри за подкрепления.

А ако лятото се познава още през зимата, имаме поводи за притеснения... През януари един руснак вече се скара с български таксиджия заради "кожодерство". Кацнал човекът благополучно с полет от Москва на летището край Бургас и се метнал на първото такси, за да се добере по-бързо до Слънчев бряг. Пристигайки на указания адрес- комплекс "Амадеус" в курорта, таксиджията поискал 60 лева. Руснакът се ядосал и отказал да плати чак толкова. Тогава шофьорът дал газ и отпрашил в неизвестна посока, като в багажника на автомобила му останала пътната раница на туриста, съдържаща фирмени документи и сумата от 3900 евро. Бесният шофьор се върнал на летището и предал раницата на властите в аерогарата. Оттам се свързали с пътника и той пристигнал обратно да си получи багажа. По думите му обаче от портфейла му липсвали всичките пари.

И други подводни мини са заложени - "веселите хапчета". Пикото дебне навсякъде. Пласьорите, изгладнели, чакат младоци да ги зарибяват. Не се очаква и точно това лято нелегалните пивоварни за ликвидират бизнеса. Парадоксално, но факт: таен цех за алкохол менте бе открит дори в помещение на почивната станция на Светия синод. Духовни лица нямат общо с аферата. Помещението било дадено да се ползва под наем на столичанин, за когото явно нищо свято не било останало...

Няма да приключат туровете по баровете и безпаметните запои по заведенията. Пред проститутките, този обслужващ персонал, също не се очертават блестящи перспективи. Очаква се да нараснат посещенията на семейни туристи. Което би наложило да се хванат на работа като камериерки за прикритие. Този почин датира от миналото лято. Оказа се, че камeриерките поради естеството на работата са в по-тясна близост с клиентелата. Някои авантюри с „камериерки“ даже разтуриха семейства.

Рискове вече крие и селският туризъм. В някои селища в Странджа в близост до южните черноморски курорти бежанците може да се окажат повече от дивеча. Природата също е белязана от присъствието им. И най-потайните кътчета са осеяни от дрехи, боклуци, бутилки и прочее остатъци от биваците на пришълците.

Все още време има време да се поразчистят сметищата из планината. И за това трябва да се помисли до месец-два, а не само за привлекателните атракции. Чудесно е, че находчив жител на поморийското с. Медово е направил стъклени кошери на пчелите, за да наблюдават туристите отвътре живота на пчелните семейства. Но ако цената на посещенията там са задръстени пътища, мръсни капанчета и мрачни местни субекти с алчни погледи, обемите на славянската душа надали ще компенсират разочарованието. 


Впрочем славянски души руснаците си имат предостатъчно. Остап Бендер го е казал: „На нас не ни трябват грубияни, ний самите сме си грубияни!“

Да се нагуши за последно

Преди всеки сезон на българския туристически бизнес трябва да му се напомня, че ако не ще той да му е последният, да не ламти да се нагуши като за последно. Че разочарованият летовник е най-опасното явление. Първата му работа, като се прибере у дома, е да сподели с де кого види гадните си спомени. 


А какви поразии нанасят социалните мрежи върху имиджа на един курорт - да не говорим.


Мария Кехайова, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар