Зима

Зима
Пролет

13 март 2016 г.

Ле Каланк - фиордите на Средиземно море (галерия)

Ле Каланк е част от френската брегова ивица, която е известна още като фиордите на Средиземно море.
 
Тези дълги и тесни заливи, редящи се един след друг между меките варовикови скали се намират покрай Касис (Cassis). 

Най-впечатляващите скални образувания могат да се видят именно между Марсилия и Касис, като назъбената брегова ивица от малки заливчета приключва до връх Пугет. Най-удобният начин да пристигнете до тук е с влак или автобус от Марсилия.

Самото градче Касис през последните години се превърна в модерен и изискан морски курорт, но все пак още е запазило неповторимата атмосфера на провансалско пристанище. То е неголямо, красиво и някак скрито между високите скални образувания. Съвсем наблизо се намира Шато дьо Касис, което представлява средновековен замък, в който днес живее фамилия Мишлен.

От замъка има прекрасна гледка към рибарското пристанище на селището. Навсякъде из него по кея са разположени малки и кокетни кафенета, откъдето гледката е невероятно приятна. В града има доста наклонени пътища и баири, като е пълно с красиви бели къщи, по които се стига по дълги тесни стълби. Тесните алейки тук също служат за достъп до тези сгради, които сякаш са прилепнали за склона.

И тук районът е белязан от производството на хубави вина. Около Касис има изградени 14 винарски изби. Най-известни са с производството на неповторимото си розе, защото в района се отглежда предимно сорт грозде, от който този вид вино става прекрасно.

Най-красивият залив в състава на целия Ле Каланк е Каланк ан Во. Гледката тук върху неповторимо сините води надолу от високите стръмни скали е наистина вълнуващо преживяване. Отгоре може да видите също и малкия приятен плаж, до който най-лесно се стига с лодка от Касис. За туристите от пристанището редовно се организират през определен интервал водни превози. 


Разбира се можете да наемете частна лодка или каяк, а докато стигнете до плажа може да пробвате да се гмурнете и поплувате в тюркоазено сините води на Средиземно море.




 Hobyto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар