Зима

Зима
Пролет

17 март 2016 г.

Кристалина Георгиева - еврокомисар. Сбъднатата мечта на халтурата

Българските медии потулиха скандални разкрития на „Сън“ за пътуванията на Георгиева

Преди десетина дни в сайта на британския „Сън“ се появи скандална статия за Кристалина Георгиева, която не намери място в българските медии. 


Статията е озаглавена по следния начин: „Странстващ“ еврократ профуква пари за 16 задгранични командировки и за срещи със знаменитости като Шакира“. В нея авторът Хари Коул пише следното: „Несръчен еврократ, който не успя да спре пропиляването на 5,02 млрд. паунда на данъкоплатците, обиколи света, за да се среща със знаменитости и любимци на ООН.

Заглавието на статията в "Сън"

Постоянно пътуващата по света българска еврокомисарка Кристалина Георгиева отговаря за 112-милиардния бюджет на Евросъюза. Но го опосква със собствените си разходи за задгранични пътувания - те са 16 само през последните седем месеца, а дестинациите й включват адреси като Дубай, Етиопия, Вашингтон и Ню Йорк, за да се среща там със звезди от ранга на поп певицата Шакира. 

В същото време одитори в ЕС са доста смутени от откритието за 4,4-процентен дефицит - на обща стойност над 5,02 млрд. паунда (малко повече от 7 млрд евро) - в бюджета за отминалата 2015 година. През ноември Георгиева, вицепрезидент на Еврокомисията с ресор бюджет и човешки ресурси, обяви: „Парите на Евросъюза принадлежат на нашите граждани, затова сме длъжни да харчим смислено всяко тяхно евро“.

На този фон тя има разширен екип от 16 ординарци и прибира над 200 000 паунда годишно от заплати“, констатира авторът на статията в „Сън“ и продължава: „Сочена като бъдещ генерален секретар на ООН, Георгиева позира за снимки в Америка през ноември с изпълнителката Шакира и с бившия британски премиер Гордън Браун. Срещна се също с бившия лидер на лейбъристите и ексвъншен министър Дейвид Милибанд.


Българският комисар Кристалина Георгиева на среща с Гордън Браун и Шакира
 
 От миналия юни до сега Георгиева е посетила два пъти Люксембург, Париж, Австрия, Женева, Испания, Лондон, Гърция, Обединените арабски емирства и Етиопия. Освен това има четири визити в Ню Йорк и две във Вашингтон, като общо е изкарала в САЩ 17 дни. Британският евродепутат от торите Дейвид Кембъл Банерман, който повдигна въпроса за харчовете на Георгиева официално пред Европейската комисия, заяви пред „Сън“: „Изглежда странно еврокомисар, който отговаря за бюджета и човешките ресурси, да лети до Ню Йорк, Вашингтон и Етиопия, за да изпълнява задълженията си в Комисията. Какво общо има това с човешките ресурси и бюджета, освен неговото харчене?“. 

Това, което не се казва в статията на популярното британско издание, но което се подразбира, е, че Кристалина Георгиева е водила личната си кампания за генерален секретар на ООН с парите на европейските данъкоплатци. Отлично информирани източници от дипломатическите среди ми казаха, че колегите на Георгиева от Еврокомисията са били доста скандализирани от арогантното й поведение. Още повече че кандидатурата й никога не е била официално издигана от българска страна.

И в това е най-големият скандал според мен. Подмолният начин, по който Кристалина Георгиева се опита да се самопредложи за български кандидат за един от най-престижните постове в световната политика, подлагайки на риск официалната българска кандидатура в лицето на Ирина Бокова, която на всичкото отгоре има реален шанс за успех. От статията в „Сън“ става ясно, че Георгиева е започнала личната си кампания с парите на европейските данъкоплатци още през лятото на миналата година.

Според всички сериозни наблюдатели тя няма никакъв шанс по две обективни причини - защото е настоящ еврокомисар, което нарушава баланса, който се търси при избор на генерален секретар, и защото Ирина Бокова в момента оглавява ЮНЕСКО (организация на ООН) така че е немислимо друг българин да застане на ръководен пост в системата на ООН. От това следва, че единствената цел на Кристалина Георгиева е да провали чуждата кандидатура, а не да наложи своята. Егоистично и недостойно. При това нейният егоизъм излиза доста солено на всички европейски данъкоплатци, както става ясно от статията в „Сън“, и излага сериозно страната ни.

Защо обаче българските медии мълчат по този въпрос, е тема за отделен коментар. Този сюжет си е за водеща новина във всяка телевизия. Както и тема за сериозно разследване. Друго си е обаче да занимаваш хората с битови убийства и катастрофи, които са се случвали и ще се случват всеки ден. Представям си какво биха написали изданията на „Америка за България“, ако името на Ирина Бокова беше замесено в подобен скандал. Какви лекции за морал и история на комунизма щяхме да четем в продължение на седмици. За Кристалина обаче мълчат, защото заедно с Росен Плевнелиев са от „доброто БКП“. Може да са комунисти, ама са наши комунисти - това е лицемерната им логика.

По този повод се сетих за друг сюжет от биографията на българската еврокомисарка. Не съм чул Кристалина Георгиева да е завела дело срещу Велизар Енчев за твърденията му, че е свързана с ДС. Тя се закани да го направи преди няколко месеца, но изглежда, че не й се задълбава по този въпрос. Сега към него се добавя и темата за европейски пари, които прахоса заради личната си амбиция. Два сериозни въпроса, които трябва непрекъснато да й бъдат задавани вместо напудрените репортажи за чиновническото й еврократско битие.

 Кристалина Георгиева


Явор Дачков, в. "Галерия"

Няма коментари:

Публикуване на коментар