Зима

Зима
Пролет

11 март 2016 г.

Ангел Джамбазки: Няма никакво основание българските цигани да учат румънски

"Властите у нас да бъдат много по-последователни, по-твърди и по-ясни към бежанците"
 
"У нас румънско малцинство няма, има власи и те не говорят румънски език и всеки, който го твърди, очевидно е неграмотен човек."

Така евродепутатът Ангел Джамбазки отговори чрез Dnes.bg на отвореното писмо на румънския евродепутат Моника Маковей до българските власти, в което тя настоява за повече права и пари за етническите румънци в България.

"Тази жена, с нея спорове няма да водя, но категорично твърдя, че не е запозната с българската история, недопустимо е да правиш такива изказвания в качеството си на европредставител, с които се бъркаш във вътрешните работи на суверенна държава, с която имаш приятелски отношения. Няма никакво основание българските цигани да учат румънски", отсече той.

По думите му искането на Маковей вреди на добросъседските отношения между България и Румъния, "защото ако трябва да говорим за език, ние можем да поставяме много въпроси за отношението към българската общност в Румъния", отсече той.

Джамбазки обяви, че не открива в призива на Маковей скрито послание за териториални претенции на северната ни съседка към земи в Добруджа.

"Според мен тази жена просто търси изява и се прави на интересна повече, отколкото трябва. Не желая да се дави като власите – накрая на Дунава, но е нужно да почете повечко исторически теми, а и да бъде така добра да не създава междудържавен проблем", категоричен бе той.

Моника Маковей

Българската политика спрямо мигрантите

Ангел Джамбазки призова властите у нас да бъдат много по-последователни, по-твърди и по-ясни към бежанците. Евродепутатът припомни, че още през 2013-а ВМРО е предложила изграждането на ограда на границата с Турция, а от дни се заговорило и за такава по браздата с Гърция.

"Тогава ни иронизираха, хихикаха се политиците и твърдяха, че сме едва ли не средновековни варвари. Ако още тогава беше направена тази ограда, нямаше сега да има нужда от спирането на всички тези потоци, защото тази работа щеше да бъде свършена отдавна", отчете воеводата.

Евродепутатът призова гръцките и македонските власти да спрат и да върнат по родните им места всичките тези 12 хиляди, които са на браздата, край пункта Идомени.

"Ако тръгнат към нас, трябва да бъдат спрени от въоръжените ни сили", категоричен бе той.

Джамбазки каза, че не вярва на правозащитните организации по света, които от време на време пускат клипчета, на които се вижда как родни гранични полицаи бият мигранти, опитващи се да влязат в страната ни.

"Тези клипчета не са истина. Знаете ли, че българските граничари водят тежка служба в момента, в нечовешки условия. Половината от тях прекарват нарядите си в нечовешки условия, във вигвами и палатки, все едно са във времето на Винету. А да не говорим, че това са катаджии от Силистра, които изобщо не са гранични полицаи", разказа той.

На въпрос дали имаме достатъчна подкрепа, както и лоби в Европарламента на позицията ни по бежанската криза, Джамбазки отвърна: "Не съм доволен от цялостното ни представяне. Можем и трябва да бъдем много по-твърди. Няма никаква причина да се подкрепя политиката на Ангела Меркел, защото тя е в Берлин, а ние сме тук, на границата. Тя може там да изиграе и Ганкиното, а ние сме тук".

Няма коментари:

Публикуване на коментар