Зима

Зима
Пролет

11 март 2016 г.

The Guardian: Икономическото оцеляване на Украйна зависи не от западните заеми, а от Русия

За по-малко от година жизненото равнище в Украйна спадна на половина, националната валута се обезцени с 350%, инфлацията достигна 43%
 
Сега Украйна има нужда от Русия, както никога досега, убеден е професорът по политически науки в Род-Айлендския университет Николай Петро.

„Тъй като Украйна сериозно рискува да се окаже провалена държава, Киев трябва да признае, че икономическото й оцеляване зависи от Москва, а не от Запада”, пише професорът в The Guardian.

Главният проблем на украинската икономика е идеологическият избор напълно да прекъсне връзките с Москва, която в продължение на цялата си история е била голям търговски партньор и основен инвеститор на Украйна.

За по-малко от година жизненото равнище в Украйна спадна на половина, националната валута се обезцени с 350%, инфлацията достигна 43%, изброява The Guardian проблемите на Украйна. Въпреки това правителството продължава „самоубийствената политика”.

В 2014 г. след прекъсването на договорите с РФ украинската отбранителна и авиационна промишленост се лиши от 80% от приходите си. Прекратявайки сътрудничеството с руските банки, Киев спря потоците от инвестиции, които в определена степен осигуряваха икономическото благополучие на страната.

Съгласявайки се за създаване на зона за свободна търговия, Украйна загуби преференциалния си достъп до своя най-голям пазар – Русия. Да експортират стоки в европейските страни са допуснати 72 украински компании, при това 39 от тях (54%) се занимават с производство на мед, но те запълниха квотата още в средата на февруари.

Безразсъдната политика за чужди заеми само усложни проблема.

Управляващият елит на Украйна умело отклоняваше вниманието на населението от своите провали в икономиката, обвинявайки да всичко Русия, пише Николай Петро. Украинските лидери често се позовават на събитията в Крим и на изток като причина за спадане на БВП.

Макар тези събития да нанесоха загуби за икономиката на Украйна, техните последствия значително усложниха политиката на украинските власти. Вместо да се опитат да запазят целостта на страната, като подчертаят, че и рускоговорящите региони на Източна Украйна са част от единна държава, правителството прекъсна икономическите връзки с тях за наказание на населението за близостта с Москва.

Разрушаването на промишлената база на Украйна, съсредоточена основно на изток, измени баланса на силите: икономическото и политическото влияние се концентрира в западните региони. Това позволи да бъде заглушен гласът на несъгласните с официалната линия на Киев.

Поддържайки усещането за криза в страната, управляващият елит оправдава в очите на населението своето пребиваване на власт. Не е известно само дали тази стратегия ще донесе плодове, преди икономиката окончателно да рухне.

Рискът от превръщане на Украйна в банкрутирала държава е много голям. Най-ефективният начин това да се избегне е признанието, че икономическото оцеляване на Украйна зависи не от западните заеми, а от възобновяване на руските инвестиции, обобщава Николай Петро.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар