Зима

Зима
Пролет

11 март 2016 г.

Марио Гаврилов: Трудно се доказва картел в сектора на горивата

"Фирмите така напреднаха и са много внимателни спрямо КЗК. Те се договарят на четири очи"

"Натискът върху Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) беше колосален, докато изготвяше секторния анализ на пазара на горива."

Това отговори говорителят на КЗК Марио Гаврилов по Bulgaria ON AIR на въпрос кога ще приключи проверката на регулаторния орган.

"Изключително трудно се доказва картелно" споразумение, посочи Гаврилов, но и вярва, че комисията ще си свърши работата.

"Фирмите така напреднаха и са много внимателни спрямо КЗК. Те се договарят на 4 очи", отбеляза той.

"Пътят за доказването на картел не е много кратък", настоя Гаврилов.

"КЗК трябва да докаже информацията за картел на база събраните данни и информация", обобщи той и отказа да разкрие повече информация за процедурите, с които се доказва картелно споразумение, защото в момента тече разследване.

Животновъдите излизат на протест

Към момента в КЗК не е получено нищо от млекопроизводителите, заяви експертът. Той ги призова да отидат и да подадат сигнал.

"КЗК още не е получила и писмо от МЗХ", добави Гаврилов. Той отчете, че през 2010 г. Комисията е направила секторен анализ, който е показал, че този пазар е изключително деформиран.

"Когато суровината поскъпва, тогава и магазините следват тенденцията", отбеляза той. По думите му обаче обратната тенденция не се спазва.

КЗК отхвърли жалбите по спрения търг за "Хемус"


"КЗК отхвърли и трите жалби срещу решението за прекратяване на търга за изграждане на 60 км от магистрала "Хемус". Жалбите на ПСТ Хемус 2", "Ташяпъ Иншаат" и Обединение "АМ ХЕМУС ЛОТ 1" са неоснователни", коментира Марио Гаврилов.

"Още в обявлението на поръчката е било казано, че финансирането се осигурява от европейски програми и че в случай на настъпване на форсмажорни обстоятелства и неосигуряване на това финансиране, поръчката може да бъде прекратена и точно това се случва", обясни той.

"На 15 февруари възложителят на тази поръчка Национална компания Стратегическа инфраструктура получава едно писмо от управляващия орган на ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура", че поради изчерпване на финансовия ресурс, който е насочен към други проекти, точно тази поръчка няма да може да бъде финансирана", добави Гаврилов.

За КЗК това е достатъчно основание да не уважим жалбите срещу прекратяването на процедурата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар