Зима

Зима
Пролет

27 март 2016 г.

Седмични наброски (галерия)

За депутатските застраховки, Евро 2016 и как да не ви помислят за джихадист...

В седмицата, белязана от терора в Белгия, на вътрешния ни политически фронт бе сравнително скучно. 


Разбира се обаче, антитерористичните учения на органите на реда и гей драмата в района на бившия хотел "Плиска" вдигнаха градусите на напрежението през отминалата седмица.

В тон с това долетя и новината, че парламентът е застраховал живота на най-ценното ни – депутатите, за сума от 30 000 лева на парче. Всеки от 240-те депутатите е застрахован при смърт от инфаркт, инсулт, катастрофа, както и при смърт от злоумишлени действия от трети лица по време на изпълнение на депутатските им функции. Ако недай боже тази участ сполети някой от избраниците, близките му ще получат 30 000 лева. Ако депутатът го споходи смърт в следствие на битов инцидент или общо заболяване - семейството му ще получи 15 000 лева.

Разбира се, подобна практика е важна и се прави навсякъде. С оглед особеностите на родните депутати обаче, може да се направят и някои допълнителни застраховки от инциденти на представителите на народа. Така например може да бъде сключена застраховка "Зеленчук". 


Каква ще бъде тя ли? Еми на всеки депутат да се изплаща определено обезщетение, ако бъде уцелен от домат, яйце, карфиол, пъпеш и други подобни средства за уличен протест. Депутати и ръководители на парламента може да бъда застраховани и с клауза "НСО" - за случаите, когато недобронамерени граждани имат наглостта да засекат недосегаемия кортеж на Националната служба за охрана. Както знаем всички, шофьорите на НСО са безгрешни и официално по тяхна вина няма нито една настъпила катастрофа, виновни винаги са другите участници в движението, ако ще и да са линейки.

Депутатите може да бъдат застраховани и с клауза "Корупция". По този начин народните избраници ще получат солидно обезщетение, ако случайно някой ги уличи в корупция. Така далаверата може и да не стане, но поне хората зад депутатските банки ще бъдат обезщетени. Ако случайно им бъде взет имунитета и отидат на съд, също трябва да има солидно обезщетение за нанесени морални щети и създадени проблеми.

Всички сме спокойни. Депутатите са застраховани.

През отминалата седмица и премиерът Борисов ни зарадва, като обяви, че България е по-добре от Румъния във всяко едно отношение. И сигурно е прав! Магистрали имаме, инвестиции имаме, море имаме... С какво са повече румънците от нас? Осъдили били политици. Ми като са корумпирани, ще ги съдят много ясно. Нашите са чисти като момини сълзи. Ето, тук-таме се появява някое процесче и всички накрая излизат невинни. Значи няма корупция, няма интереси, различни от интереса на държавата. Е, как да не сме по-напред от румънците тогава?

Но да оставим политиката на високо ниво и да се върнем към живота на обикновения човек, който също никак не е лек. За съжаление атентатите в Белгия за пореден път показаха, че Европа вече не е онова сигурно място, което беше. И че опасността е навсякъде. Усетиха го отново тази седмица и нищо неподозиращи софиянци, които на няколко места в столицата бяха спирани и проверявани от органите на реда. Лична карта, къде отивате, какво носите... Евентуално може и да ви пребъркат. 


Ясно е, на никого не е приятна тази ситуация, особено когато в името на сигурността се посяга на собствената ти свобода. Да си го кажем направо – в името на сигурността в последно време полицията се държи с много мирни граждани като с престъпници. Затова от екипа ни ще ви дадем няколко ценни съвета как да не ви помислят за джихадисти родните органи на реда.

На първо място – обръснете си. Ламбър – мамбър, мода или не... подозрително е. Затова като в казармата – всяка сутрин бръснене, за да ви е мирна главата и да не се разправяте с униформени. По-добре вместо модата с брадата, да въведем мода с мустаци. Хем е по-героично, по-българско, хем джихадист с мустаци досега историята не познава. Освен това, ако сте с мустаци, полицаите едва ли биха посмели да ви спрат. Току-виж сте се оказали някой о.з. полковник... По-добре да ви пропуснат.

На "Плиска" всичко е спокойно. И все пак по-добре ходете бръснати.

В никакъв случай не ходете на солариум, а ако сте по-мургав по рождение – пропуснете морето това лято. Ако нещо ви притеснява – напудрете се на излизане от вас или се намажете с плажно масло. Ако ви спрат да ви попитат защо сте толкова бял, обяснете, че личният ви дерматолог ви е предписал да се мажете задължително. Ще ви пуснат веднага. Половината изобщо не знаят какво е това "дерматолог", а на другата половина не им и пука какво точно ще им кажете. Важното е да не правите впечатление.

Внимавайте какво обличате. Добре е да носите повече ризки, по възможност – вратовръзки. Така ще изглеждате от елита, като заможен бизнесмен, който не буди подозрение. Ако все пак предпочитате да носите тениски, особено през лятото, то наблегнете на небрежното. Добри варианти са тениски с лика на Кърт Кобейн или Елтън Джон (макар че кой ли ще си сложи лик точно с негова тениска?), Лейди Гага, или такива на големи модни марки. Избягвайте обаче да носите тениски с агресивни послания, или футболни тениски. Вярно, с последните няма да ви сметнат за джихадисти, но изведнъж може да се окажете и по-големи врагове на народа от самите терористи. Защото ако носите футболна тениска, значи сте националисти, не сте толерантни, пречите на интеграцията и т.нат. грехове все в този стил.

На улицата избягвайте разговори с приятели в стил: "Бомба съм, брат", "Копеле, как избухнахме снощи", "Бог ми е свидетел" и "Къ`ф е тоя пингвин?". Споменаването на думичките "Ушев", "ушат", "фуражка" и други подобни също не са желателни. Вместо това си носете книжки и се правете че четете. Подходящи в случая са любовни романи, или пък разказите на Елин Пелин. В никакъв случай обаче не отваряйте в превозното средство религиозна литература, историческа такава или книги от сорта "Истината за 11 септември".

Ако пък слушате музика от телефона си, в никакъв случай не си пускайте ориенталски ритми, защото може да звучат опасно. Твърда музика също не се предпочита, защото излъчва агресия. Затова най-добре заложете на класическа родна естрада – дует "Ритон", Роси Кирилова, Данчето Христова, Веско Маринов... така ще се отървете от всякакви съмнения. В крайна сметка едва ли джихадист ще си пусне "Боса по асфалта" и ще ходи да гледа къде да се гръмне.

 Веско Маринов и химна на полицията ви гарантират, че органите на реда няма да ви помислят за джихадисти

И по традиция за финал остана и футболната тема. Случилото се в Белгия отново постави въпросът за сигурността на Евро 2016, което трябва да се проведе това лято във Франция. Появи се и почти еретичната идея големият футболен форум да се играе при закрити врати и без публика. Но какво е такова голямо събитие без хилядите фенове? А и футболът е начин на живот на мнозина. Може би вместо да се проведе на празни трибуни във Франция, ще е по-добре Евро 2016 просто да се премести в друга държава. Например може и ние да кандидатстваме за домакинство на първенството. Трябва да имаме само едно условие – като домакини родния национален отбор също да се класира по право. Това ще стане естествено за сметка на Франция и по този начин ще може да прецакаме за втори път французите за голям футболен форум след 17 ноември 1993 година!

И понеже столицата София едва ли ще е най-сигурното място за подобен форум, имаме и няколко други родни града, които може да приемат големия форум. На първо място естествено идват морските ни градове. Първенството и без това е през лятото, какво пречи за един месец да засилим здраво туризма по родното море. Още повече, че става въпрос за юни, който не е най-силният месец. Българинът хода на море през август. Така цяла Европа не само ще се откаже да почива в Гърция и Турция и ще дойде насам, ама и самите гърци и турци ще искат да дойдат да гледат големия футболен форум. 


Финалните мачове пък може да се играят на по-тайно и безопасно място. Единият вариант е несъстоялата се градска агломерация Търголяс (Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец). Или другият вариант е бившият град Съединение (Златица + Пирдоп). Защо точно там ли? Ами защото докато терористите разберат какво е Търголяс и къде се намира, или къде е град Съединение, то първенството ще е свършило. Безопасно, разбира се.

За финалната фаза на Евро 2016 подходящ е и Стадиона на мира в Перник. Първо – името му е много подходящо за призив за мир по време на европейското. Футболът и мирът ръка за ръка за обединена Европа. И второ... айде някой джихадист да отиде в Перник да се пробва... След първото сурвакане ще се откаже от идеите си. 


Ако пък сметнат, че и България не е достатъчно безопасна, остава Европейското първенство да се проведе на... онлайн турнир на FIFA. То и без това образите там са толкова реални, че няма разлика дали ги гледаме по телевизията, или играем.

А националният ни отбор вече започна да се подготвя за Евро 2016. Всички видяхме какво направихме с Роналдо и компания снощи, нали?

 Евро 2016 по родното Черноморие? Защо не?


Красимир Ангелов, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар