Зима

Зима
Пролет

19 март 2016 г.

Седмични наброски

За задължителното гласуване, къмпинга и великденските бонуси

Ето че отмина и последната работна седмица на зимата. Само след ден ще посрещнем пролетта, а след 7 дни и денят ще стане по-дълъг с още един час. 


На фона на благите мисли за топлото време, разходките и бирата с приятели, е време на напомним на любителите на зимните спортове, че имат още малко време да се спускат по родните писти. Така че не го пропускайте!

В политически план седмицата ще се запомни с дебатите и приемането на първо четене на задължителното гласуване, както и с отмяната на забраната за къмпингуване на плажа, която предизвика толкова протести. ГЕРБ и ДСБ пък продължават своя политически спор, а на фона на това новото метро прокапа, а по улиците на София продължават екшън изпълненията от различни шофьори. Арестувани пак има, но това явно не пречи на дивия уестърн по иначе уж европейската ни пътна мрежа. И така – време е за най-важното от отминалата седмица.

А през нея с пълна сила се разрази и спорът трябва ли да има задължително гласуване, както и дали да има санкции за негласуващите. Всъщност, доста интересно е как депутатите искат да променят закона така, че принципно да противоречи на Конституцията, където е записано, че гласуването е право, а не задължение. Но майната й на Конституцията, тя отдавна се смята за пожелателна читанка, така че не е проблем да бъде заобиколена. В крайна сметка всичко е въпрос на тълкуване на КС. А там кой какво и как ще изтълкува... един Бог знае. 


По-интересното е обаче, по какъв начин може да бъдат наказвани негласуващите. Спрягат се идеи за глоби, лишаване от помощи и даване на привилегии на гласувалите. Естествено, може да бъдат дадени и още идеи за справяне с негласуващите. Например на всеки гласувал може да се раздава безплатно по билет за следващите мачове на националния отбор по футбол. Така хем ще наградим гласуващите с някакъв скромен дар, хем стадионът ще е пълен на мач на националите. Щото то иначе така или иначе няма как да се напълни, що да не направим и това добро.

Ако изборите са през есента пък може да се дават бонуси под формата на зимнина. Например ваучер за чушки за лютеница. Или за кисело зеле. Хората биха се зарадвали и на малко сланина, но както знаем от съветите на премиера трябва да намалим консумацията й, затова подобна идея засега отпада. 


Друг вариант на облекчение е, гласуващите да си купуват по-евтина винетка. Например догодина може да направят винетката още по-скъпа заради перфектните ни пътища, а тези, които гласуват – да си я взимат на сегашната стойност от 97 лева. Така хем хората ще ходят в хор да гласуват, хем купуват с радост винетния стикер, защото ще е на аванта.

И докато въпросът и дебатите за гласуването тепърва ще се обсъждат и решават, то един от спорните законопроекти в последните седмици бе променен. Май. Засега. Както се разпореди премиерът Бойко Борисов, депутати от ГЕРБ внесоха промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които пада забраната за къмпингуване на плажа. Забраната за опъване на палатки и паркиране на по-малко от 100 м от крайбрежната ивица беше приета едва преди десетина дни по предложение на реформаторите и срещу нея се образува вълна от недоволство. С това решение обаче лятото на стотици къмпингуващи е вързано – място за палатки и каравани по родното Черноморие ще има. Поне това лято и поне засега. За другото остава да видим.


Как ще се къмпингува тази година май не е съвсем ясно. Но имало напредък.

И друго решение на спорен казус от началото на годината се появи тези дни – ключовият въпрос за съдържанието на учебните програми. В крайна сметка „История славянобългарска“ изведнъж се оказа, че ще се учи общо четири пъти от учениците - по литература в 9 клас и по история в 7, 8 и 10 клас. Фолклорната песен "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" също се оказа, че няма да отпада от програмата, въпреки първоначалния замисъл. Тя обаче ще се изучава по история в 6 клас. Култовото определение "съжителство" за Османското иго също отпадна от учебниците. Така в учебниците ни отново ще е патриотично и на този етап явно няма да се състоят предложените от нас промени в някои важни български литературни произведения. Така "Под игото" запазва на този етап името си и няма да се прекръства на "Под съжителството", а повестта на Дядо Вазов „Немили недраги“ - на „Бежанци“. Е, оказа се, че учениците ще се лишат от хубавата история за Робинзон Крузо, но... то не може всичкото да се учи все пак.

И за финал, някак радостно, не може да не отбележим и новината от началото на седмицата, че всеки втори шеф у нас ще дава бонуси за Великден. Както се казва – звучи доста добре, за да е истина. Особено ако вашия шеф е от вторите. Според проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България най-често работодателите предпочитат да дават финансов бонус. Всеки втори ръководител ще даде до 200 лева над заплатата, а двама от 10 ще бръкнат по-дълбоко в джобовете си с над 500 лева. Други 11% от фирмите пък ще използват ваучери. Така че ако шефът ви си мълчи като партизанин за Великденския бонус направо принтирайте това предложение и му го оставете на бюрото. Може пък да подейства. В крайна сметка дори държавата дава на пенсионерите по 40 лева за Великден. Шефът ви какво се прави на бетер Калфин!

И за финал не забравяйте, че утре рано сутрин идва пролетта. Затова станете рано, пийте едно кафе и излезте на разходка в парка. Докато никой не ви гледа, наберете си малко глухарчета за салата и цветя за жената. 


Пролетта дойде и е време да се хванем за зелено!


 Пролетта дойде, така че е време да закачим мартениците


Красимир Ангелов, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар