Зима

Зима
Пролет

9 март 2016 г.

Чиста порнография

Нашето не е никакъв капитализъм. Чиста порнография си е...
 
С около 430 евро средна заплата и 210 евро минимална България е на дъното на всякакви класации не само в Европейския съюз, но и на Балканите. 

Когато се напише в интернет the poorest country in Еurope, България неизменно се появява в списъка заедно с Молдова, Украйна, Косово и още две-три страни. Етикетът ни е лепнат трайно и сигурно скоро няма да можем да го изчегъртаме.

Върхушката, която мре да вика на черното бяло и да ни зарежда с оптимизъм, ще-не ще признава този факт. Но има аргумент. Работите лошо, казват. Затова и заплатите са ви такива.

Колко лошо?

По данни на „Уикипедия“ БВП на България (по покупателна способност) на глава е 18 501 долара. Това е най-лошият показател в ЕС. Най-близо до нас са Румъния – 21 545 долара на човек и Хърватия – 21 791. Но в Хърватия средната заплата е два и половина пъти по-висока от българската – над 1000 евро. В Румъния средната заплата е около 600 евро.

При приблизително равна производителност заплатите в България изостават драстично от тези в най-близките по показатели страни.

Един среден бачкатор в Хърватия изработва месечно около 3 300 лева и получава от тях около 1900-2000. В България средно се падат по близо 2 800 лева, но обратно при редовия труженик се връщат около 850.

Това може да си види и при сравнение с други страни.

Фактите са си факти. Не работим много по-зле от хървати, румънци, гърци, португалци, унгарци, латвийци, но заплатите са в пъти по-ниски.

Изработеното не стига до нас. Изчезва някъде. По прости сметки – между една трета и половината от полагащото се.

А пък при пенсиите грабежът е още по-злобен. Един средно платен българин внася за 40 години трудов стаж към 70 000 лева в пенсионните фондове. И получава средна пенсия от 300 лева – мъжете средно 6 години, жените – 15. Значи, за да си вземе парите, които е внесъл, без лихвите, един българин (мъжете у нас умират на 71 години), трябва да получава по 1000 лева пенсия на месец.

Ето за това става дума.

Истинският капитализъм не е идеалната система. Но поне дава относително справедлива част от изработените пари на бачкаторите.

Нашето не е никакъв капитализъм. Чиста порнография си е.



Георги Даскалов, Ekipnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар