Зима

Зима
Пролет

25 март 2016 г.

Сергей Лавров и Джон Кери разказаха за Сирия и Украйна, но премълчаха за съдържанието на куфарчето

Между Русия и САЩ съществуват немалко противоречия, но в Москва и Вашингтон разбират, че без сътрудничеството на двете страни е невъзможно разрешаването на голяма част от сериозните глобални проблеми. 

 
Провелата се в четвъртък в руската столица среща между президента на РФ Владимир Путин и държавния секретар на САЩ Джон Кери, както и преговорите между руския външен министър Сергей Лавров с американския му колега, потвърдиха стремежа на двете страни да намерят взаимно приемливи решения, пише ТАСС.

Два пъти по четири

Руско-американските преговори продължиха общо осем часа. Първо се проведоха преговорите между ръководителите на дипломатическите ведомства на Русия и САЩ, след което държавният секретар бе приет от руския президент Владимир Путин. Получи се така, че и преговорите между Лавров и Кери, и срещата между руския президент и ръководителя на държавния департамент на САЩ, продължиха по около четири часа.

На срещата между Путин и Кери, освен Лавров, участваха и помощникът на руския президент Юрий Ушаков и посланикът на САЩ в РФ Джон Тефт.

Русия и САЩ разбират контрапродуктивността на разклащането в двустранните отношения, заяви след руско-американските преговор Сергей Лавров. „Риториката за изолацията на Русия, както днес отново се убедихме, няма нищо общо с реалността“, добави той.

„Ние оценяваме позицията на американския президент Барак Обама, който неведнъж е подчертавал важността на уважителния и прагматичен диалог с Русия, и оценяваме ролята на държавния секретар Джон Кери, който в практически план насърчава подобен диалог, включително и в хода на своите превърнали се вече в редовни посещения в Москва“, каза руският министър. 


По думите му, за по-малко от десет месеца Кери е посетил Москва три пъти, а само миналата година той е провел с него общо 18 срещи. „Това е рекорд за двустранните отношения на Русия на ниво ръководители на външнополитическите ведомства“, отбеляза Лавров.

Говорейки за разминаванията в позициите на Москва и Вашингтон, руският министър отбеляза, че те се отнасят за диалога по глобалната сигурност. „Това се отнася и за проблемите, свързани с ПРО, и с Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, и разширяването на НАТО“, каза Лавров. 


В същото време министърът подчерта, че страните „се договориха да интензифицират този диалог, да му придадат по-предметен характер и да го направят устойчив и стабилен, за да се опитат да разрешат тези въпроси“.

Кери потвърди, че през последните години между САЩ и Русия има много разногласия, но по думите му, „именно такива срещи и преговори, като тези, които проведохме днес, ни позволяват да постигаме по-добри резултати“.

Една от основните теми на срещите, както се очакваше, е регулирането на ситуацията в Украйна. Между Москва и Вашингтон няма разминаване в това, що се отнася до безалтернативността на изпълняването на Минските споразумения, заяви Лавров. По думите му, обаче, съществуват нюанси за реализирането на споразуменията в практически план.

„Да, има нюанси в това, как да постигнем реализирането на споразуменията на практика, и тук усилия се предприемаха в нормандски формат, включително и в рамките на срещата на върха в Париж през октомври 2015г., когато бе съгласувана „пътната карта“ на политическия процес“, каза той. „Пътната карта“, припомни той, свърза в едно цяло изключително сложната последователност от действия.

„Освен нормандския формат, от миналата година по споразумение между президентите на РФ и САЩ действа двустранен канал. Ние оценяваме заинтересоваността на САЩ да помогне в разрешаването на тази ситуация“, каза Лавров. „Още повече, че крайните цели на изпълняването на „Минск-2“ при всички външни играчи съвпадат“, добави той.

Москва се надява, че, „както и в случая със Сирия, в украинската криза също ще бъде оказан натиск от всички страни“. „Отчитайки особените отношения на САЩ с киевското правителство, разчитаме на това, че тяхната специфика ще се използва активно, за да бъде подтикнат Киев към изпълняването на това, под което се е подписал, – каза руският външен министър. – А ние действително се задължихме да постигнем това, Донбас да изпълнява подписаното от неговите представители в Минск“.

На свой ред държавният секретар на САЩ потвърди, че „Минските споразумения трябва да бъдат изпълнени изцяло и неотложно“. „Ние обсъдихме как да се върнем към реалното изпълнение на режима на прекратяване на огъня, да възстановим достъпа за наблюдателите на ОССЕ, както и да ускорим процеса на обсъждане на модалността на провеждането на избори в Донбас. Всичко това са необходимите стъпки по пътя на изпълняването на Минските споразумения“, отбеляза той.

„Аз повторих изказването на Барак Обама за готовността на САЩ за отмяна на санкциите след изпълняването на Минските споразумения“, добави Кери.

По време на преговорите в Москва е засегната и темата за осъдената в Русия украинска военнослужеща Надежда Савченко. Кери призова руската страна да й разреши да се върне в родината й. „Надявам се, че ще й позволят да се върне в Украйна. Ние сме заинтересовани от скорошното решение на този въпрос“, каза той.

При това държавният секретар на САЩ не се съгласи с тиражираното от украинските медии мнение, че е дошъл в Русия с една цел – да постигне освобождаването на Савченко. „Дойдох тук не с една цел, а за обсъждането на широк кръг от въпроси“, каза Кери, като отбеляза, че на преговорите е била обсъдена и ситуацията на Корейския полуостров, Либия, Йемен, Сирия и Украйна.

„По отношение на Надежда Савченко Джон (Кери) действително постави въпроса. Той получи отговора, който е известен на всички. За това говориха и представителите на външното ни министерство, и представителите на пресслужбата на Кремъл. Няма какво да добавя тук. Ние само потвърдихме, че здравословното състояние на Савченко, с което се опитват да спекулират, не предизвиква опасения“, каза Лавров.

Той припомни, че в американските затвори се намират незаконно екстрадираните в САЩ руснаци Виктор Бут и Константин Ярошенко.

„Ярошенко – това е един пример. Джон каза, че той е осъден за участие в търговия с наркотици. И Ярошенко, и Бут не са участвали в никакъв бизнес. Когато единият е бил в Либерия, а другият в Тайланд, американски агенти под прикритие са се представяли за наркотрафиканти и да ги уговаряли да им предоставят транспортни услуги. Това е всичко, на което Бут и Ярошенко са се съгласявали. Затова ние сме убедени, че присъдите, които им бяха наложени, са абсолютно непропорционални“, подчерта руският министър.

„Ние имаме и редица други хуманитарни съображения, включително и дузината руски граждани, които през последните година-две бяха арестувани в чужбина по искане на САЩ, – каза Лавров. – Настоятелните ни призиви за задействане на механизмите на двустранната Консулска конвенция за изясняване на притесненията, които възникват у САЩ по отношение на нашите граждани, засега нямат отговор“.

Единна и светска Сирия

В хода на руско-американските преговори голямо внимание е отделено на темата за разрешаването на кризата в Сирия. Русия и САЩ, посочи Лавров, потвърдиха необходимостта от постигането на скорошно начало на преките преговори между Дамаск и сирийската опозиция. „Политическият процес трябва да приключи със споразумение между самите сирийци за това, каква те искат да видят страната си“, отбеляза руският външен министър.

Той посочи, че благодарение на сътрудничеството между Русия и САЩ, е постигнат сериозен напредък в преодоляването на сирийската криза. В хода на провелите се в четвъртък преговори страните се договориха да продължат координирането на действията за укрепване на режима на прекратяване на бойните действия и за пресичане на нарушенията на този режим. По думите на Лавров специално внимание ще се отделя на „необходимостта да не се допуска неизбирателното използване на оръжие“. „Договорихме се също така да продължим усилията си за разширяване на хуманитарния достъп към блокираните райони в Сирия“, добави той.

„Потвърдихме, че тези наши усилия ще се реализират паралелно с увеличаването на координацията в борбата с ИДИЛ, „Джебхат ан-Нусра“ и другите свързани с тях екстремистки организации“, подчерта Лавров.

На свой ред държавният секретар на САЩ също констатира постигането на разбиране между Вашингтон и Москва по въпроса за съвместните действия в Сирия.

„САЩ и Русия се договориха да укрепят хуманитарното си сътрудничество, да работят съвместно за това хуманитарната помощ да достига до всички региони в Сирия“, каза Кери.

По думите му е било постигнато и споразумение за сроковете за създаване на преходно правителство в Сирия, както и да сроковете за създаване на проект на конституция на тази страна. „Тези процеси трябва да приключат до август тази година“, каза той. „Ние сме за това Сирия да бъде единна и светска държава“, подчерта държавният секретар.

Кери също така призна, че срещата с руския президент е позволила по-добре да се разберат решенията, взети от руския лидер в последно време. „Днес би било честно да се каже, че ние постигнахме най-доброто разбиране на решенията, които прие в последно време президентът на Русия Владимир Путин, както и да постигнем напредък в разрешаването на сирийската криза“, каза той.

Тайната на червеното куфарче

Ръководителите на външнополитическите ведомства на двете страни отговарят максимално подробно на въпросите на журналисти. На един от въпросите обаче, все пак те дадоха уклончив отговор.

Кери не разкри какво носи в червеното куфарче, с което пристигна в Москва. Между другото, интерес към това прояви и самият Путин. Откривайки срещата с ръководителя на американската дипломация, руският лидер призна, че е заинтригуван, а Кери обеща да му покаже какво има вътре в куфарчето.

По-късно пред журналисти държавният секретар на САЩ каза само, че съдържанието на куфарчето – „това е нашата тайна с Владимир Путин“.

Представителите на медиите се интересуваха също и от въпроса, защо държавният секретар е взел китарата си в Москва. „Нося я със себе си навсякъде, където и да отида. Свиря на нея винаги, когато имам възможност. Трябва ми практика“, отговори Кери.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар