Зима

Зима
Пролет

24 март 2016 г.

Затвориха арктическия път за мигрантите

Финландия съобщи, че е подписала споразумение с Русия да се спират мигрантите да пресичат северната им граница. 

 
С това се затваря арктическият път към Шенгенското пространство.

"Само жителите на Русия, Беларус и Финландия ще могат да пресичат границата на контролните пунктове Салла и Рая-Йоосеппи" в Северна Финландия. 


"Целта на тези ограничения е борба с организираната незаконна миграция", се казва още в изявлението на финландското правителство.

Споразумението беше обявено ден след вчерашната среща между президентите на Русия и Финландия Владимир Путин и Саули Ниинистьо в Москва. То се сключва за срок от шест месеца и ще влезе в сила веднага щом бъдат изпълнени юридическите формалности.

Над 1700 търсещи убежище, предимно от Афганистан и Сирия, влязоха в Шенгенското пространство през двата контролни пункта за последните 4 месеца.

Финландия, с население от 5,4 милиона души, прие 32 000 търсещи убежище миналата година. В началото на годината във финландска Лапландия пристигнаха кандидати за убежище, които не са имали разрешение да пресекат границата между Норвегия и Русия.

През 2015 г. около 5500 души поеха по трудния арктически път към Норвегия. Потокът се забави през декември, след като скандинавското кралство забрани на територията му да влизат бежанци, живели законно в Русия или преминали през тази страна, и започна да ги връща обратно. След критики на неправителствени организации и на Върховния комисариат на ООН за бежанците, че изоставя бежанци с малко ресурси в руската част на Арктика при полярни температури, в края на януари Норвегия прекрати депортирането.


Няма коментари:

Публикуване на коментар