Зима

Зима
Пролет

26 март 2016 г.

В Япония пуснаха суперекспрес до най-северния остров Хокайдо

Събитието привлече особено внимание, тъй като известните по целия свят Шинкансен за първи път пътуват до Хокайдо
 
В Япония бе открита линия на суперекспресите Шинкансен (влак стрела), свързваща Токио и най-северния японски остров Хокайдо. 

Първият влак, който потегли по нея, замина от гара Шин-Аомори (префектура Аомори) на главния японски остров Хоншу и пристигна на гара Шин-Хакодате на Хокайдо. По разписание от Токио към Шин-Хакодате също замина влак, както и още един в обратната посока, предаде ТАСС.

Събитието в Япония привлече особено внимание, тъй като известните по целия свят Шинкансен за първи път пътуват до Хокайдо. По този случай е организирано авиошоу с участието на асовете от японската пилотажна група "Блу импълс".

Железопътните компании "Хокайдо рейлуей" (Hokkaido Railway) и Джей ар ийст (JR East), които обслужват жп направлението, обещаха, че пътят между Токио и Хокайдо вече ще отнема само четири часа и две минути.

Досега пътуването траеше с час повече, защото на най-северната точка на Хоншу пътниците трябваше да се прекачват на по-бавен местен експрес. Новата линия на влаковете стрела минава през тунела "Сейкан", който е положен под протока Цугару. Влакове минаваха оттам и преди, но за суперекспресите бе необходимо няколко пъти да бъде модернизиран.

Преди имаше много съмнения дали това направление ще бъде популярно с оглед на намаляващото население на Хокайдо. Въпреки това всички билети за първия влак стрела от Токио за Шин-Хакодате и обратно свършиха за 30 секунди в първия ден на продажбата им. Компанията оператор на линията възлага особени надежди на туристите.

В плановете на оператора за новата отсечка за високоскоростни влакове влиза тя да бъде удължена до административния център на Хокайдо - град Сапоро. По предварителни оценки този участък от жп магистралата може да бъде открит през 2030 г. 


Между Хокайдо и Хоншу пътуваха влакове и преди, но само нощни експреси. Последният такъв, "Касиопея", замина на 20 март, а билетите за него бяха разпродадени за по-малко от минута.

Няма коментари:

Публикуване на коментар