Зима

Зима
Пролет

12 март 2016 г.

Седмични наброски

За некултурното бутане на културните сгради и новите "лъвове"

Празничните дни в началото на март вече отминаха и за капак на всичко сега дори ни се налага да работим и в събота. 


При това в края на една седмица, белязана от доста интересни случаи и случки в нашата страна. В европейската столица на културата Пловдив, не особено по европейски, фирма започна да бута паметник на културата, а сега по думите на министъра на културата ще трябва и да си го възстановява. 

На политическия фронт КС блокира идеята на здравния министър за въвеждането на два пакета медицински дейности – основен и допълнителен и остави Петър Москов да се оглежда като в небрано лозе. 

На фона на това разликата в цените на горивата в страната остават все так подозрително огромна, а за следващата голяма почивка по Великден освен разлика в цената на бензина и дизела ще ни сервират и замразено вносно агнешко. 

И така – време е за най-важните събития от отминалата шестдневна работна седмица.

Не може да не започнем със странния казус от Пловдив, където почти изцяло бе разрушен паметник на културата – тютюневия склад в града. Всъщност, добре че хората в града бързо скочиха срещу ставащото безумие, защото на багерите едва ли щеше да им трябва много време абсолютно некултурно да бутнат един паметник на културата. Едва след протеста на гражданите институциите се размърдаха и министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че тютюневият склад на ул. "Одрин" 8 трябва да бъде възстановен в оригиналния му вид. "Който го е съборил, той ще го възстановява, чупи-купи казва българският народ", отсече Рашидов.

Паметникът на културата, паднал жертва на некултурно отношение

Прочети още на: http://www.dnes.bg/mish-mash/2016/03/12/sedmichni-nabroski.295721
Паметникът на културата, паднал жертва на некултурно отношение

И понеже на много български предприемачи и собственици на подобни имоти им е мечта те да паднат от само себе си, а на тяхно място да се построи нещо доста по-модерно, като например хотел, чудно още как не са посегнали на още няколко емблематични сгради. Например сградата на Народното събрание е първата, за която ни идва наум. Като се замисли човек – стара вековна сграда на пъпа на града. Всичките туристи минават край нея, снимат се, отсреща хубав, елитен хотел... А колко хубаво щеше да е, срещу този хотел да има още един на мястото на сегашния парламент. Отдолу с фолк клуб и спа център. Ресторанта може да се запази във вида на сегашния депутатски стол и да се направи заведение за скара. То и без това депутатските кюфтета са цяла легенда. Да нагъват гостите на София скара и да си припомнят как са се ковали закони в нашата страна. За повече автентичност може да се назначат и гардове на НСО да разнасят куфарите и да охраняват хотела. Само за ВИП гости.

За събаряне на сградата на бившия партиен дом, понастоящем също сграда на Народното събрание, няма да говорим изобщо. Пробваха преди 20 и кусур години да я палнат, не се получи много много. Само архиви и други ценни книжа изгоряха. Сградата – цяла целеничка. И като съдим по съдбата на мавзолея, едва ли няколко багера ще свършат добра работа. Виж, примерно на Централна гара, тази класика на гаровото соцстроителство, й посегнаха. Скоро София ще има нова и модерна Централна гара, а можеше да си остане ретро. То и без това релсите и влаковете ни са такива. И се движат със скорост, с която са се движили и преди 40 години.

Но да оставим паметниците на културата да си паднат сами, както е практика у нас, и да погледнем към далеч по-ежедневните теми. През седмицата Конституционният съд блокира идеята на здравния министър Петър Москов за въвеждането на два пакета медицински дейности – основен и допълнителен. Всичко това естествено постави под въпрос провеждането на здравната реформа, в каквото и да се състои тя. Въпросът е реформата да я има и да не е от онази, при която освен консумативи и храна, ще трябва да си водим и доктор в болницата. Но знае ли човек. На нашенецът му остава да се моли и да пали свещи за здраве, че докато се реформира секторът може и българин да не остане тук.

Министър Москов показва колко малко не му е достигнало за здравната реформа. Пустият му КС.

Но да оставим черните окраски и да погледнем отново към следващите празници. В началото на май ще отпразнуваме само в рамките на няколко дни и Великден, и Гергьовден, а това ще ни даде възможност да се хванем здраво за зелено. И за агнешкото месо. Последното обаче оказа се, че може и да не е родно, а замразен внос от... Нова Зеландия. Според специалистите замразеното месо трябва да се продава по 9 лева за кг в магазините, но масово се размразява и се предлага като прясно. Така освен по-голям интерес и цената е доста по-висока - 11 до 16 лева за килограм. Затова най-добре докато е време се ориентирайте към родно агнешко, а ако имате и връзки със село най-добре. Палете колата и тръгвайте. Защото иначе на Великден ни чака новозеландско агнешко, гръцки домати и краставици, македонски плодове... Добре че поне пиенето ни е българско и родно. Поне засега.
Агънцето ни за Великден и Гергьовден може да не е родно. Поне ракията ще е

И за финал ни остава по традиция да обърнем внимание и на футболната тема. През седмицата стана ясно, че българският национален отбор по футбол ще си има нов национал – бразилският халф на Лудогорец Марселиньо. Така той вероятно ще стане петия бразилец, играл за България. 
Марселиньо – отдавна българин, отскоро национал.

От екипа на Dnes.bg обаче имаме и още няколко предложения за чуждестранни футболисти, които може да свършат работа на Ивайло Петев в предстоящите битки за класиране на Мондиал 2018. И разбира се – да вдигнат класата на тима. Първата ни оферта е за играча на Монтана Набил Еженави. Вярно, той все още не е изпъкнал на терена, но пък щом е набил жена ви, що да не набие Кристиано Роналдо, Франк Рибери, Златан Ибрахимович, Ариен Робен и други. Новото попълнение на Левски Франсис Нар също може да стане национал. Атлетично е момчето, а и е едва 94-ти набор, т.е. на 22. Може и да не става много, но пък може отсега да се налага, все ще се научи. То и без това, при положение че Ивайло Петев отсвири Котарака Божинов, то националният остана без нападатели. Бабатунде Адениджи също може да получи шанс в национални ни отбор. Със сигурност ще му е по-лесно да вкара гол за националния отбор, отколкото на коментаторите да му кажат правилно името.

Украинският защитник на Ботев Игор Ощипко също може да получи повиквателна за „лъвовете“ Както може да се съди от името му, той със сигурност може да свърши добра работа на националите, ако се предприеме тактиката "Опълченците на Шипка" в някои от следващите квалификации срещу отбори като Франция, Холандия и Швеция. 


Ивайло Петев може да погледне за подсилване на състава и извън родното първенство. Така например изпадналият в немилост заради секс с непълнолетна в Англия Адам Джонсън също може да играе в националния ни отбор. В Англия може и да е подсъдно, но тук малките котета са на мода целогодишно. А и ей къде е и Студентски град – ще може спокойно да си пие и вършее момчето, а после да се доказва на терена. Той и без това качества има. Хайде наздраве за успеха на новите ни лъвове! Да внимават Кристиано Роналдо и компания!
 Адам Джонсън има проблеми с властите в Англия заради „малко коте“. Тук обаче те са на мода.

Красимир Ангелов, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар