Зима

Зима
Пролет

28 март 2016 г.

Хиляди молдовци излязоха на "Марш за обединението" с Румъния

Активистите предложиха и Приднестровието да стане част от Украйна в замяна на бивши молдовски територии

Хиляди хора излязоха по улиците на столицата Кишинев на митинг в подкрепа на обединението между Молдова и Румъния.

Демонстрантите посочиха, че присъединяването е единственият шанс за потъналата в корупция Молдова да се стабилизира и да влезе в Европейския съюз. Според организаторите на „марша на обединението“ в него са взели участие около 50 хиляди души.

Полицията обаче твърди, че участниците са били десет пъти по-малко – между 5000 и 6000 души. Подкрепящите обединението юнионисти обещават на населението по-добри пенсии, заплати и честни съдилища.

Освен това активистите предложиха Приднестровието да стане част от Украйна в замяна на бившите молдовски територии в Одеска област, включително град Белгород-Днестровски.

Проявата беше организирана по повод 98-ата годишнина от присъединяването на Бесарабия към Румъния и само седмица, след като Букурещ разпространи план за обединение с Кишинев.

Според последните социологически проучвания обаче само една четвърт от гражданите на Молдова подкрепят ново обединение с Румъния. Сред противниците на идеята са и националните малцинства, които пазят лошия спомен от управлението на Букурещ между двете световни войни.

Политическият елит на Молдова също отхвърля идеята, тъй като разбира, че ако бъде под румънска власт, ще загуби всичките си привилегии, превръщайки се просто в една от многото области под властта на Букурещ.

Единна държава съществуваше между 1918 и 1940 година – т.нар. Велика Румъния, припомнят агенции. Впоследствие до 1991 г., Молдова беше част от СССР, пише "Новинар".

По-сериозно за повторно обединение между двете страни се заговори миналата седмица, когато молдовският вестник „Панорама“ обяви, че бившият съветник на румънския премиер и експерт от Румънската академия на науките Петришор Пуджу е разработил план за сливането.

Освен териториалното обединение планът предвижда и преселване на около 100 000 души от непризнатата Приднестровска република, която няма да влезе в състава на новата държава.

Пуджу посочва, че включването на Молдова в състава на Румъния, ще я направи автоматично член на ЕС и НАТО.

Демонстрантите скандираха "Обединение" по време на марша в Кишинев

Няма коментари:

Публикуване на коментар