Зима

Зима
Пролет

14 март 2016 г.

Евроскептиците празнуват в Германия

Гласуването в Германия е важен показател за нагласите на германците към миграционната политика на техния канцлер
„Алтернатива за Германия” надмина своите очаквания

Три гръмотевици от аплодисменти прозвучаха в един хотел в периферията на източната част на Берлин, където привържениците на „Алтернатива за Германия” празнуват своята победа с викове: „Меркел трябва да си отиде!”. 

„Алтернатива за Германия” надмина своите очаквания. „Ние сме там, за да останем”, казват привържениците на евроскептичната партия. 

В неделя на 13 март 2016 г. в Германия се проведоха частични регионални избори на три федерални провинции – Баден-Вюртемберг, Рейнланд-Пфалц, Саксония-Анхалт. Денят беше наречен „супернеделя” по аналогия с американския „супервторник”.

Гласуването става първата сериозна оценка за отношението на германците към политиката на Меркел, свързана с бежанците. Гласували са около 12,7 милиона германци, почти една пета част от избирателите на ГФР. От разположението на партийните сили в местните парламенти зависи и състава на Бундестага – палатата на представителите на федералните провиции, която може да блокира една или друга инициатива на германското правителство.

В момента партията „Алтернатива за Германия” е представена в 8 от 16-те федерални провинции на Германия и ще усложни образуването на местните правителства, тъй като „традиционните” партии заявяват, че няма да участват в коалиции с евроскептиците. А в същото време действащите коалиции не набират достатъчно мнозинство. Изборите, които се проведоха, се превърнаха в кошмар за християндемократите и канцлера Меркел. В трите региона една-единствена тема доминираше кампанията – кризата с бежанците.

Например в Саксония-Анхалт по предварителни данни „Алтернатива за Германия” получава около 28-29 места (24%), социалдемократите около 12 места (10,2-10,6%), а християндемократите – 35-36 места (30%). Рейнланд-Пфалц социалдемократите са с 36,4%, християндемократите – с 32%, а „Алтернатива за Германия” – 12,5%. В Баден-Вюртемберг евроскептиците са с 15% подкрепа, партията на Меркел – с 27% подкрепа, социалдемократите – с 12,7%, а зелените – с около 30,7% подкрепа от германските избиратели.

„Тази катастрофална политика на Меркел бе санкционирана”, твърди партийната активистка и говорителка на „Алтернатива за Германия” Фрауке Петри. И поставя следващата цел пред партията: това са федералните избори през 2017 година. Популистката кампания на „Алтернатива за Германия” по отношение на анти-миграцията и анти-управляващата-върхушка проработи. За Меркел тези избори определено имаха стойността на тест и се превърнаха в катастрофа предвид управлението на кризата с мигрантите, която разделя страната. 


В неделя вечерта Германия беше „шокирана” от „Алтернатива за Германия”, написа „Билд”. Страната се страхува да види „Алтернатива за Германия” с нейната радикална дясна популистка риторика да се вкоренява за постоянно в политическата система, така както Националния фронт на Льо Пен във Франция.

Меркел внимателно не коментира резултатите в неделя вечерта. Днес сутринта тя има среща със своите съпартийци от ръководството на Християндемократическата партия, с които да обсъдят изводите от това малко „земетресение”. Но Меркел ще трябва да устои и на гнева на своята партия. По време на кампанията двамата нейни съпартийци, които оглавяваха листата в Баден-Вюртемберг, се изказаха съвсем деликатно за промяна на партийната линия на Меркел. Но днес тонът може да се втвърди. В неделя вечерта една от депутатките Ерика Щайнбах отхвърли политиката на канцлера Меркел като я определи „като една диктатура”.

Няма план Б, повтарят от седмици от канцеларията на Меркел. „Аз не очаквам промени в политиката за бежанците”, потвърди генералният секретар на християндемократите Петер Таубер. Но кой знае, между електоралното недоволство и фронта на съпротива на европейско ниво, Меркел може да бъде изкушена да изостави своите позиции и да тръгне към едностранно затваряне на границите в Европа. 


В национален план успехът на „Алтернатива за Германия” може да има неприятен ефект. Ако след 18 месеца „Алтернатива за Германия” влезе в Бундестага с 10% или повече, ще остане само една възможна коалиция, която германците наричат „Голяма коалиция”, между социалдемократи и християндемократи. И сега е така, но това не е принудително. 

Съветниците на Ангела Меркел засега дават да се разбере, че тя няма да промени политиката си и че тя ще заложи на срещата на високо равнище между ЕС и Турция, която ще се състои на 17 и 18 март. Ние имаме „нужда от време”, признава Петер Таубер.  Това е начин да се каже, че проблемът е труден за разрешаване.



A-specto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар