Зима

Зима
Пролет

14 март 2016 г.

Големите собственици на земя започнаха да продават ниви

Пазарът на земеделска земя у нас започва да се охлажда след като цените са достигнали своя таван.
 
Доходността от земеделската земя вече падна под 2%. 

Така липсва и спекулативният мотив за покупка, защото инвестицията няма да носи предишната възвращаемост от вложението, обобщава в днешния си брой в. „24 часа".

„Дали ще го наречем охлаждане, или ослушване, но да, в момента се наблюдава едно изчакване", коментира шефът на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов. 


За това имало и логично обяснение - за трета година цените на зърното се понижават. Освен това голяма част от последната реколта стои по складовете, трупат се разходи, а цените са колкото и при жътвата. Фючърсите или продажбите на зелено също се сключвали на по-ниски нива, което предполага и ниски цени при новата кампания.

Сигнал, че цените са достигнали своя таван, е и фактът, че крупните собственици на земя като „Агрион" които досега основно фокусираха стратегията си към покупка, започнаха да продават. В стратегията на публичната компания Адванс Терафонд АДСИЦ също по-голямата част от приходите са от продажба на земеделска земя. Само от начало на годната на пазара са излезли парцели за над 50 хил. дка, коментираха източници в бранша. Това допълнително се отразява на цените. Друга основна група на пазара на земя са фермерите. Ситуацията около земеделските производители обаче далеч не е розова. Те са притиснати от ниски изкупни цени, слаба реколта на места и забавени субсидии.

Според Венцислав Върбанов 2016 г. ще е интересна година, в която дори може да има и намаление на цените на земята. Той даде за пример поведението на фондовете, които се прегрупират и освобождават от част от земите си. 


„Хората си правят сметката добре, защото в един момент инвестицията в земя става безсмислена", каза още Върбанов. 

Единственият ресурс за покупка идвал от банките, но дори и при изгодни кредити, които трябва да се върнат за 10 години, вложението в земя е нерентабилно, тъй като е за над 20 години.

„В предишни години плащанията по „Натура" ни ги превеждаха още ноември, а сега чак в края на февруари, това доведе до сериозни проблеми", коментира арендаторът Бахтияр Мехмед. Неговата фирма „Стемагро" обработва 7 хил. дка в Разградско. Заради малкото сняг в региона, и то за кратко време, посевите не били в добро състояние. Появили се буболечки на много ранен етап и се налагало допълнително пръскане, което оскъпявало производството. Налагало се и подхранване на почвата с още едно торене. Проблем било и, че вече препарати и торове не се предлагали на разсрочено плащане. Изкупните цени на зърното от последната реколта бяха много ниски, твърди Мехмед. 


Според данните на земеделското министерство към 24 февруари средната цена на хлебната пшеница е 282 лв./тон. Това е с 14% по-евтино, отколкото по същото време на миналата година. Надолу са цените и на фуражното жито и царевицата.

Всеки фермер гледа да увеличава земята си, но при намалените приходи няма как да стане, каза още Бахтияр Мехмед. И допълни, че вече действа на принципа „надеждата крепи човека" с очакване за по-добри времена за земеделците. И при нас се забелязва охлаждане на пазара, цените на земеделската земя в региона се задържат, заяви и Божидар Митов, шеф на „Агроелит" - Търговище. Той е един от най-големите арендатори на земеделска земя у нас.

Митов също се оплака от снижаваща се доходност на земеделския бизнес. Годината беше суха, изкупните цени надолу, а разходите в най-добрия случая се запазват, а може и да са нагоре, коментира той. Затова и трудно фермерите можели да увеличат собствената си земя. 


„А и няма рентабилност, възвръщаемостта от инвестицията в земя е минимум 20 години и то без да слагаме лихвите", каза Митов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар