Зима

Зима
Пролет

6 март 2016 г.

Лита Форд: Музика, секс, дрога... (видео)

Как едно щастливо и надарено момиченце с грижовна майка италианка се превръща в нимфоманка, наркоманка, истеричка и гениален китарист? 


Лита Форд знае отговора и го споделя с читателите в скандална книга: като мине през месомелачката на музикалния шоубизнес и се превърне в икона на хевиметъла.

Мемоарите ѝ “Да живееш като беглец” отскоро са на пазара и смайват публиката с безсрамни и пълни с имена и случки откровения за покварата в света на групарите през 70-те и 80-те години на миналия век.

57-годишната днес Форд по онова време е младежки идол, фронтдама на първата хардрок група само от момичета - The Runaways. И докато забива на сцените в САЩ, Европа и Азия, през леглото ѝ минават кумири като Бон Джоуви, солокитаристът му Ричи Самбора, Еди ван Хален, Джон Ентуистъл от “Дъ Ху”, основателят на “Блек Сабат” Тони Айоми, басистът Били Шиън, Мик Кокс от “Роуз Тату”, Пол Кук от “Секс пистълс” и още куп рокаджии.

Пиянски оргии, групов секс, дрога и вандализъм - такова е ежедневието на “майката на всички металисти”, както е известна сред феновете.

“Дий Дий Рамон от “Рамонес” ми натресе срамни въшки, Джон Бон Джоуви си повърна червата в леглото ми”, разголва миналото си рокаджийката.

Лита Форд е родена на 19 септември 1958 г. в Лондон. Когато е 4-годишна, британският ѝ баща мести семейството в Калифорния. Хваща китарата на 10 годинки, а на 13 вече шашва приятелите със солата на “Лед Цепелин”. 16-годишна, с надарените си пръсти тя попада в полезрението на продуцента Ким Фоули, а оттам в Runaways - пънк-метъл квинтет от тийнейджърки, проправил път на жените в мъжкия свят на хардрока.

“Фоули ни каза: “Ще ви наредя сред най-големите. Ще свирите на световни сцени, ще сте на кориците на списанията, ще чукате рокзвезди, ще бъдете легенда”. И го направи”, пише Форд. 


За 4-годишното си съществуване бандата става световноизвестна. Нощни клубове и концертни зали лудеят по разголените момичета в корсети и бунтарските им хитове Cherry Bomb, Queens of Noise, Neon Angels, Born to Be Bad. Налитат им истерични фенове, възхищават им се “богове” като Робърт Плант и Джими Пейдж. Особено блести Лита Форд - водещ китарист и вокалист, при това много секси. “Цепелин” дори ѝ предлагат да им стане басистка.

Но покрай славата тя затъва в кошмарния, съсипващ свят на секс, дрога и музика на Ким Фоули. “Скоро той започна да ни псува, да ни нарича кучки. Научих, че е изнасилвал някои от момичетата пред очите на другите”, казва Лита. 


Самата тя не е ангел, макар че напуска за кратко групата, когато разбира, че колежките ѝ са обратни и започват да ѝ налитат. Иначе участва във всичките им лудории - громят студиа с пожарогасители, мажат сирене и пасти по стените на хотелите, правят сексмаратони.

През 1978 г. след европейско турне рокаджийките пристигат в Лондон и се заселват в къща лодка на Темза. Групата е в криза и пред разпад. “Тъпчехме се с наркотици, движехме с британски рокери и това плашеше звукозаписните компании”, признава металистката.

Лодката се клати от денонощни оргии и песни. Момчетата от “Секс пистълс” са постоянно там и Лита прекарва с барабаниста Пол Кук няколко “незабравими нощи”. Идва и нонстоп дрогираният басист Сид Вишъс с приятелката си Нанси.

“Беше деструктивен, сам се кълцаше с нож. Месец по-късно, надрусан, закла Нанси”, пише Лита. Със свръхдоза се самоубива и 21-годишният Вишъс. Помага му майка му, за да не влезе в затвора.

През 80-те г. Форд тръгва по свой път на шеметна кариера, турнета, купони и мъже за една нощ. 


“През 1984 г. в Ню Йорк записвах албума Dancin' on the Edge - спомня си тя. - Там бе и Бон Джоуви със солото си Ричи Самбора. Една нощ с дружина се озовахме в стаята ми в хотел “Плаза”. На едното легло приятелката ми Тони се натискаше със Самбора, а на другото аз с Бон Джоуви. Но той се бе натряскал с червено вино и започна неудържимо да повръща. Тогава Самбора се прехвърли при мен - признавам, той клати страхотно.”

Към двойката се присъединяват Тони, съвзелият се Бон Джоуви, че и канадският кийбордист Алдо Нова. “Беше като сцена от “Калигула”, разказва Лита. Липсвал само конят... 


Веднъж, докато на пода в хола прави любов с Ван Хален, на терасата цъфва бившето ѝ гадже Марк. “Той бе огромен. Ван Хален се уплаши, грабна една моя фланелка и се затвори в банята, крещейки: “Ако ще ме убиваш, да ме погребат с китарата.” 

После Лита открива, че се проврял през тясното прозорче над душа и е скочил на улицата. “На върха на славата си, навлякъл фланелката ми, Ван Хален изпросил стотинки от едно дете, за да се обади на 911”, пише Лита.


Редят се нови и нови любовници, сред които нейни кумири и ментори в професията - Ричи Блекмор от “Дийп Пърпъл”, Глен Типтън от “Джудас Прийст”, вокалът на “Рейнбоу” Джо Лин Търнър, басистът на “Мотли крю” Ники Сикс, холивудският актьор Дани Бонадюс. Доста от тях вече не са живи, за да потвърдят.

"Тони Айоми беше импотентен от кокаина",
твърди Форд за солокитариста на “Блек Сабат”. Въпреки това за кратко е сгодена за него, преди да открие ужасния му характер. Музикантът, когото като тийнейджърка е обожавала, я пребива до припадък и се опитва да ѝ пръсне черепа със стол. Тя успява да избяга и се скрива при Ники Сикс, който я успокоява с хероин.


Междувременно соловата ѝ кариера на металистка върви нагоре, сама създава и изпълнява вокалите на песните си, подгрява за “Блек Сабат”, катери се в класациите. Сред 12-те ѝ албума “Лита” (1988 г.) избива рибата с шедьоври като Kiss Me Deadly и Close My Eyes Forever (с Ози Озбърн). Номинирана е за “Грами”, достига платинени продажби. Лита Форд се нарежда сред 10-те най-велики китаристки на всички времена.

В началото на 90-те години тя се омъжва за Крис Холмс от W.A.S.P., но бракът трае само месеци. През 1994 г. отново минава под венчило - с вокалиста на “Нитро” Джим Жилет. Ражда му две момчета. За тази 18-годишна връзка Лита не разказва много в мемоарите си “от уважение към децата”. Споменава само, че съжителството е било кошмарно. Джим я командвал, накарал я да си направи 4 посветени на него татуировки. Тя прекарва “в изгнание” цяло десетилетие със семейството си на островите Търкс и Кайкос. През 2011 г. тайно се измъква и отива в САЩ да урежда семейно риалити шоу в стил “Озбърнс”.

Когато се връща, съпругът е бесен, а децата не ѝ говорят.

Започват взаимни обвинения и грозен развод. Момчетата са дадени на бащата, който според Форд ги е манипулирал да я мразят. Но 18-годишният Джеймс и 14-годишният Роко бягат от нея като дявол от тамян, обвиняват я в насилие и побой, казват, че живеят в страх да не ги убие. “Майка ни е луда и трябва да се лекува”, отсича Джеймс пред медиите.

Днес металистката пак е на сцената с парцаливи джинси и руса грива - малко поувяхнала, но все така влудяваща публиката.

Болката, че децата са ѝ обърнали гръб, тя изля в песента Mother oт албума Living Like a Runaway (2012 г.): “Аз съм ви майка, ваша плът и кръв. И винаги ще бъда част от вас.”


Лита Форд на сцената

"24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар