Зима

Зима
Пролет

6 март 2016 г.

Волфганг Шойбле: Brexit-ът е "икономическа отрова"

"Напускането на ЕС от Великобритания би било катастрофа"

"Вот в подкрепа на излизане на Великобритания от Европейския съюз (т. нар. Brexit) ще навреди на британската, европейската и глобалната икономика."

Това заявява в интервю за Би Би Си германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс.

"Бихме имали години на най-трудни преговори, които биха били много трудни за целия ЕС. И години наред бихме имали такава несигурност, която би била отрова за икономиката във Великобритания, европейския континент и за глобалната икономика като цяло", твърди Шойбле в разпространеното днес интервю.

Според него въпреки че Великобритания ще може и след напускане на съюза да продължи да търгува с ЕС, няма да може да има предимството на достъпа до единия пазар, без да приеме свободното движение на гражданите на ЕС или пък без да внася пари в бюджета на Общността.

Той отхвърли идеята, че Великобритания би могла да последва примера на страни като Норвегия, която приема свободата на движение, плаща вноски в бюджетите на ЕС и прилага правилата и регулацията на единния пазар, без да има право на глас за тях.

"Наистина не разбирам защо Великобритания би била заинтересована да остане на единния пазар, без да може да взима решения за него", казва германският министър. По думите му това е безсмислено.

Шойбле е на мнение, че напускането на Великобритания би било "катастрофа", но макар че ще е по-слаб без нея, ЕС няма да се самоубие.

На въпрос за евентуалното бъдещо приемане на Турция в съюза той заяви, че германското правителство има големи съмнения дали страната трябва да стане пълноправен член.

"Ще мине доста време, преди да стигнем до края на преговорите с Турция", посочва Шойбле, според когото това е въпрос за идните години, а не е грижа на настоящето.


Няма коментари:

Публикуване на коментар