Зима

Зима
Пролет

9 март 2016 г.

Австрия приветства затварянето на балканския маршрут

Себастиан Курц: Най-много хора умират, когато в Европа сме без граници и като все повече подвеждаме мигрантите да тръгват на път
 
 В интервю за австрийската държавна телевизия министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц заяви, че затварянето на границите по балканския път на мигрантите не представлява "голяма изненада". 

Той каза, че това е нещо "правилно, а именно слага се край на транзитното преминаване".

Курц приветства тази мярка, потвърждаваща според него правилността на австрийската политика. "Ние месеци наред работихме в тази посока", припомни той и изрази увереност, че такива решения ще прекратят движението на мигрантите.

Предположението, че затварянето на този път ще пренасочи бежанците през други държави, Курц коментира по следния начин: "Най-много хора умират, когато в Европа сме без граници и като все повече подвеждаме мигрантите да тръгват на път."

В интервюто Себастиан Курц подчерта, че е необходимо да се отнемат стимулите, които карат хората да тръгнат към Европа. Политиката на покана към бежанците, водена в последно време, създаде погрешни надежди у хората, отбеляза той.

Във връзка с евентуалното подписване на споразумение с Турция на следващата среща на върха на ЕС в Брюксел на 17 и 18 март, австрийският външен министър заяви, че на един такъв договор не бива да се гледа като на решение.

"Това може да бъде само един елемент, Европа трябва сама да свърши голямата част от работата". Необходимо е в много по-голяма степен помощта да се дава на място и да е предназначена за "най-бедните сред бедните", каза Курц.

Австрийският външен министър заяви, че е привърженик на подхода на британския премиер Дейвид Камерън, който обяви, че страната му ще приеме хиляди сирийски сирачета.

Себастиан Курц

Няма коментари:

Публикуване на коментар