Зима

Зима
Пролет

9 март 2016 г.

Мария Захарова отговори на Джон Кери на молбата за освобождаването на Савченко

"Публикуването на подобна молба за освобождаване на подсъдимия ден преди заседание на съда е опит за оказване на пряк натиск върху съда"
 
Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова отвърна на молбата на държавния секретар на САЩ Джон Кери да бъде освободена украинската гражданка Надежда Савченко, който нарече задържането й неспазване на Минските споразумения, предаде RT.

Захарова припомни, че в Минските споразумения не се споменава нищо за украинската гражданка Надежда Савченко, която е обвиняема в Русия за убийството на двама руски журналисти в Донбас.

„Всичко това предизвиква огромни съмнения в оригиналността на авторството. Не може Джон Кери да не знае, че в Минските споразумения няма нито дума за Надежда Савченко и нейното дело не попада под нито един от описаните там случаи“, написа Захарова на страницата си във Facebook.

Според нея публикуването на подобна молба за освобождаване на подсъдимия ден преди заседание на съда е опит за оказване на пряк натиск върху съда с цел да се повлияе на решението му.

Официалният представител на руското външно министерство припомни, че Държавният департамент на САЩ не е проявил никакъв интерес към разследването на убийството на двамата руски журналисти от ВГТРК.

„Игор Корнелюк и Антон Волошин бяха журналисти, убити докато са изпълнявали професионалните си задължения. Пълното безразличие към откриването на убиеца на представителите на медиите, за чиято съдба обикновено е толкова загрижен Държавният департамент, е пряко доказателство за използването от Вашингтон на проблематиката, свързана с човешките права, единствено за политически цели“, подчерта Захарова.

Официалният представител на МВнР на Русия добави, че публикуваното изказване изглежда нелепо на фона на появяващите се всеки месец нови данни за тайни затвори на ЦРУ и съдбата на международния контингент в Гуантанамо, които се намират извън контекста на съдебната система и Конституцията на САЩ.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар