Зима

Зима
Пролет

9 март 2016 г.

Как ни цакат с цените?

София се очертава като много скъп град, а Варна - като рай на евтиния бензин и дизел
 
Драстични разлики в цените на горивата има в различите градове в България. Те варират от няколко стотинки до над 50 стотинки за литър.

Забележително е, че огромни разлики има между цените на едно и също гориво на бензиностанции от една и съща верига.

София се очертава като много скъп град, а Варна - като рай на евтиния бензин и дизел. Тенденцията е цените да растат с отдалечаването от морето.

Лидер по най-ниски цени в цялата страна е Варна, показва класация на сайта fuelo.bg. На второ и трето място по евтиния са Габрово и Кърджали, а най-скъпо излиза пълненето на резервоара в София. Преди столицата се нареждат бензиностанциите в Ловеч и Добрич. В "златната среда" по цени са Враца, Перник и Шумен.

Цените на най-масовия бензин А95 варират от 1,56 до 1,91 лева за литър. При А98 разликите са още големи - цената му вчера се движеше между 1,70 до 2,23 лева за литър.

Така например варненските бензиностанции, вкл. "Бенита", "Газтрейд", "Петрол" и др., масово са продавали А98 около 1,70 лв., докато в Кърджали, Шабла, София и Хасково са зареждали на значително по-високи цени.

Драстични разлики има и в продажните цени на дизела, които вчера варираха от 1,46 до 1,84 лв. за литър.

На различна цена са продавали дизела си и от "ЛУКойл". Така например във Варна той се е търгувал за 1,46 лв./л, докато в Карлово цената е била 1,79 лв./л.

Подобна е и ситуацията за ОМВ, която във Варна е продавала дизела за 1,46, докато литърът в Търговище е струвал 1,79 лева. Сериозни разлики има и в цената на метана
, пише "Сега".

Любопитен факт е, че цените на горивата, на които продават различните вериги в отделни региони, също са сходни въпреки започналото производство от КЗК за установяване на картел при големите вериги. Вчера в София например в обектите на седемте разследвани компания А95 струваше еднакво - 1,83 лева за литър.

Преди дни и от КЗК не можаха да кажат на каква печалба са работили фирмите, подозирани в картел, защото това е търговска тайна.


Няма коментари:

Публикуване на коментар