Зима

Зима
Пролет

29 март 2016 г.

Освен ЛУКойл България, има и ЛУКойл Румъния

Един купувач на дребно нервира един продавач на едро, при това с господстващо положение на пазара на горива у нас...
 
Вместо да кажат колко са уредите на терминал Росенец, откъдето влиза руският нефт за „Нефтохима“ и излиза готова продукция, от „ЛУКойл България“ упорстват Веселин Марешки да каже откъде купува горива. 

(Впрочем митническият пункт на Росенец с 12 митничари беше затворен през август 2011 година – с мотив за оптимизация и обещание за мобилни екипи при нужда?!)

Докато от „ЛУКойл“ питат и разпитват от месеци, бизнесменът от Варна продължава да ги удря с цените – и продължава да отваря бензиностанции.

Дотук във Варна, Русе, Айтос, тази седмица в Габрово, после в 3-4 града, до 3-4 месеца – в София. Така един купувач на дребно нервира един продавач на едро, при това с господстващо положение на пазара на горива у нас. И как не – принуди бензиностанциите във Варна да свалят цените, когато „ЛУКойл“ вдигна най-масовия бензин А95 с 18 стотинки.

Дори политическите амбиции на бизнесмена от Варна да ни се поднасят в потребителска опаковка, какво лошо? Марешки има опит – с торбички лекарства от неговите аптеки. Но тези, които раздават еднократно кебапчета и пликове с продукти, не могат да се конкурират с него – защото от действията му настъпват реални последствия, които разбиват договорките на пазара на горива. А това вече засяга всичките 7 милиона българи.

По Bulgaria on Air днес Марешки обвини „ЛУКойл“, че са пуснали срещу него целия си арсенал от оръжия. „Някаква компания си позволява да прави икономическо разузнаване, използвайки медии, НАП, Агенция Митници, Икономическа полиция. Това показва в каква държава живеем. Не възнамерявам да влизам в диалог с тази компания. Корупцията и картелите са изправени срещу професионализма и патриотизма на българския народ. Мога да уверя тези хора, че професионализмът и патриотизмът ще спечелят“, заяви Марешки.

„Като монополист „ЛУКойл“ ми отказва да купувам директно от тях в качеството им на производител и ми се налага през посредници да вземам гориво. От Банско до Варна“. В противен случай горивата в неговите бензиностанции щели да бъдат още по-евтини, макар и не с много. КЗК това трябва да разследва, не да проверява „Петролната и газова асоциация“, настоя Марешки.

Прав е Марешки, че не е работа на „ЛУКойл“ да пита за произхода на горивата му и дали печели. Парите са си негови, бизнесът също – ако иска, може и безплатно зареждане да пусне.

А в българското разклонение на руската компания е добре да помнят, че освен „ЛУКойл България“ има и „ЛУКойл Румъния“.



Никола Божков,  Ureport.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар