Зима

Зима
Пролет

11 март 2016 г.

EС като къща от карти

Три тежки последствия за България от затварянето на балканския път

Никога по-рано Европейският съюз не е бил по-крехък и нестабилен, отколкото през последните седмици. 


Общността е като къща от карти, от която всяка членка измъква по една, не желаейки да носи общата тежест на поредната криза. 

Колко дълго може да продължава това?

Затварянето на граници няма да реши дългосрочно проблема, защото Гърция няма да устои дълго на наплива от бежанци, предупреди завчера германският канцлер Ангела Меркел, след като балканските държави затвориха границите си. Само за последните 24 часа до Гърция достигнаха поредните 800 души, бягащи от Сирия, а се очакваше и ферибот с поне още 300. 


Телевизиите показват покъртителни кадри от стълпотворението в Идомени на македонската граница. В бежански лагер за 1500 души бедстват от седмици 13 000 души, повечето от които са жени и деца. След като се изляха проливни дъждове през последната седмица, палатките на хората потънаха във вода и кал, храната не достига, няма тоалетни и са плъзнали болести, а за да си набавят питейна вода, хората преваряват дъждовна в кутийки от кола и консерви. 

В същото време в Македония, Сърбия, Словения, Хърватия и Унгария лагерите за бежанци са празни. Атина се принуди вчера да започне да извозва хората от македонската граница обратно на юг. “Избягахме от бомбите. Там, откъдето идваме, стрелят. Тук ни гонят. Не знаем вече накъде да тръгнем, нямаме път назад”, каза пред германската телевизия един от бежанците в Идомени.

Цинично е някой наистина да смята, че затворените граници ще уплашат хора, които са рискували вече живота си, за да избягат от далеч по-страшни неща. Така че блокадата на Балканите ще има три тежки за ЕС, но най-вече за България последствия.

1. Съседката ни Гърция ще се превърне в огромен бежански лагер и това я застрашава много повече от всяка финансова криза досега.

2. Бежанският поток ще завие към България и хората ще се опитват да минават през нашата територия на път за лелеяния Запад.

3. Европейският съюз де факто спира да функционира, след като уж общите договорки, правени в Брюксел, се нарушават часове по-късно от отделни членки на своя глава.

България няма полезен ход. Бежанците също. Това, което ни очаква в следващите месеци, ако разумът не надделее и ЕС не се разбере да помогне на Гърция и на Турция с поемането на част от бежанския товар, разпределяйки си хората от лагерите по квоти, е смърт.

Ще има десетки загинали по границите, ще има убити от гранична охрана, ще има бунтове в препълнени бежански лагери, ще има смърт от глад в тях. Нито една отделна членка не може да смогне финансово на това предизвикателство.

Европа за пореден път в историята си ще завие рязко вдясно, жертвайки живота на стотици хиляди хора. Засега затъването в тази катастрофа изглежда неизбежно. Още повече че на Германия също й предстои завой в крайнодясно. На местните избори в неделя се очаква крайнодясната партия “Алтернатива за Германия” да се превърне във втора и трета сила в три провинции. Някои спекулират дори, че това би било повод Меркел да подаде оставка – така, както направи предшественикът й Герхард Шрьодер след драматична загуба на местните избори в Северен Рейн-Вестфалия през 2005 г. Това е малко вероятно, тъй като канцлерката смята бежанската криза за своя лична отговорност и оставката би изглеждала като измъкване в най-тежкия момент. Тя обаче ще бъде принудена да се откаже от управлението, ако в партията й се намери лидер, който да поведе бунт срещу нея.

Ситуацията в Европа силно зависи и от това кой ще спечели президентските избори в САЩ. Ако новият президент е Хилари Клинтън, най-вероятно Вашингтон ще си възвърне водещата роля на международната сцена. Дали това ще доведе до бърз мир в Близкия изток, или кризата там ще се задълбочи още повече, предстои да видим. 


Но докато в Сирия падат бомби, а “Ислямска държава” тероризира част от Сирия, Ирак, Либия и Афганистан, бежанците няма да спрат. Независимо дали на власт е политик с поглед върху общата картина, като Меркел, или някой крайнодесен популист.
Бежанци на Идомени, гръцко-македонската граница

Капка Тодорова, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар