Зима

Зима
Пролет

24 април 2016 г.

Армения отбелязва 101 години от арменския геноцид

Централен гост при отбелязването на мрачната годишнина е американският актьор Джордж Клуни
 
Армения и арменците в цял свят отбелязват днес годишнината от началото на масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г.

1,5 милиона арменци биват избити преди 101 години през Първата световна война според арменските власти, които определят зловещите събития като геноцид. Наследницата на Османската империя, съвременна Турция обаче, оспорва броя на жертвите и отрича арменците да са били подложени на геноцид.

Избиването на повече от 200 арменски интелектуалци на 24 април 1915 г. е смятано за начало на масовите убийства, отбелязва Асошиейтед прес. Арменските ръководители начело с президента Серж Саркисян и патриарх Карекин Втори ще посетят днес мемориалния комплекс в памет на жертвите на хълм в столицата Ереван, посочва ТАСС.

Централен гост при отбелязването на мрачната годишнина ще бъде американският актьор Джордж Клуни, който пристигна в Армения, отбелязва АП. Холивудската звезда е виден застъпник за признаване на масовите убийства за геноцид - нещо, което Съединените щати не са направили заради близките си отношения с Турция.

"Необходима бе дълга и тежка борба, за да наричаме най-накрая нещата с истинските им имена. Не можете да отричате какво се е случило", подчерта Клуни на форум срещу геноцида вчера в Ереван.

Около 15 000 души се включиха във факелно шествие до мемориалния комплекс в събота - в навечерието на официалното отбелязване на трагичната годишнина. Участниците в демонстрацията символично изгориха турско и азербайджанско знаме.


Няма коментари:

Публикуване на коментар