Зима

Зима
Пролет

4 април 2016 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (28 март – 1 април)

Понеделник, 28 март

Да довършим от миналия път темата с настигането и задминаването на Румъния. Един приятел, съдия (и сред тях има читави!) ни разказа действителен случай от родното на баща му с. Бутан, Врачанско. На събрание на местния актив партийният секретар издигнал лозунг: "Да настигнем и задминем Америка". Щото тогава нали помните – Америка беше основен враг на всяка селищна система. И местният зевзек станал и той да каже: „Другарю секретар, това дето да ги настигнем е много хубаво, подкрепям. Обаче дайте да не ги задминаваме, та да не ни видят голия задник.”

Казваме го превантивно, да не речем наистина да задминем някой. Един да изпреварим и ще тръгнат приказките…

Като казахме Америка враг, та се сетихме, че в Южния парк ще турят бюст-паметник на Роналд Рейгън, персоналния враг на Тутраканската селищна система! Дето се вика, няма вечни приятели и вечни врагове. Ако си знаехме и интересите…

Условието на възложителя било бюстът да е реалистичен. Което означава, че очите му нема да светят, като на вампир. Между другото, едното око на Самуил помътняло. Изглежда като да е хванало катаракта.

Да турят, нема лошо. Таман имаме и доброволец по поддръжката. Представяте ли си гледка - Волен лъска бюста на Рейгън! Все едно го връщат 90-та година, когато беше демократ.

Като казах вампир… Какво нещо са думите, наистина са като черешите, дето викаше Казандзакис, една дръпнеш, тя друга… Изследване на физици от университета в Лестър твърди, че вампирът може да пие кръв, без да изложи на смъртен риск жертвата си 6 минути и 24 секунди. Имайте го предвид, щото у нас е пълно с вампири, които не си знаят мярата…

Чета в „Ебицентър.бг”, че лидерът на БСП Миков превърнал „Позитано” в складова база на „Ломско пиво”. По точно на новата му марка „Социалистическо светло пиво”. Миков имал 2000 акции в пивоварната и задължил партийните функционери да продават социалистическата бира. Партийната работа им останала като факултативно занимание. На Бузлуджа се изпили над 20 000 бири, по лев и двайсет едната. Ето я новата Бирена партия: „Чрез светло пиво към светло бъдеще”. Хашек ряпа да яде! Между другото, знаете ли какво гласи чл. 5 от устава на Бирената партия? „Бирената партия не се стреми към властта, съзнавайки ясно, че идването й на власт би довело страната до пълна и окончателна национална катастрофа.”

Ама тя и БСП като гледам  май вече не се стреми към властта.

Веднъж, ако си спомняте, написахме за Станишев, че трябва „да тръгне и да върви без да се спира по пътя да бере цветя”. Сега е време на Миков. Като търговец на безалкохолни напитки би бил много по на място.

Само да уточним, че когато наричаме сайтчето на Малария Велева „Ебицентър”, ние нямаме предвид пошла заигравка. Не, друго имаме предвид, по-дълбоко. Следете им политиката, ще разберете.

След ВТУ и НБУ и ЮЗУ "Неофит Рилски" въвежда допълнителни часове по български. Масата студенти били неграмотни. На следващия етап ще се въведе курс и за магистри, после и за докторанти. Трябва да се преборим с неграмотността, поне сред висшистите. Щото като гледам във ФБ… Лично ние сме решил да докладваме всеки неграмотник, който се осмелява да дращи във фейса. Всеки има право да чете, но правото на писане трябва да се ограничи малко. Така де, не е ли така?

Не се шегуваме! Димитри Иванов ги е почнал неговите читатели в „Сега” устноматерно: „*бете си майката!”

 „Господари на ефира” показаха как на 10 март, деня, в който отбелязваме спасяването на българските евреи, Тетка Цачева казва на заместника си да поеме командването, защото трябва да иде да се снима  с "няк'ви баби". Въпросните „баби” се оказаха делегация от Израел, водена от посланика им.

Както е казал още Протагор, най-известният между софистите, „Човекът е мярката за всички неща”. Знаете кой е човекът.

Хартията, както знаете, има свойството да се самозапалва при температура 451 градуса по Фаренхайт (232,78 градуса по Целзий). Понякога си мисля, че не би било зле Творецът да е заложил подобен механизъм и при хората. И като тръсне некой такава нажежена глупост, да се самозапали. Половината ГЕРБ ще изгори без да свети…

Ей, братя и сестри! Простащината става норма, бе, това не ви ли притеснява?!

Вторник, 29 март

„Капитал” пише за странната метаморфоза на специалиста по конспиративна политология Антон Тодоров. Изведнъж авторът на "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите" се оказва в президиума на събранието на "Старейшини ГЕРБ" в Стара Загора. И не изглежда като да е отишъл да им каже какво мисли за тях. Напротив, споделил, че „това, което прави ГЕРБ, е изключителен ангажимент към националната сигурност", а БВП на родината в момента бил "няколко пъти по-голям от този, който е бил в най-добрите години."

Нарича се салто морале. Срещал сме мнения, че било по-опасно даже от салто морталето. Но не сме единодушен. Виждал сме през годините много хора, и учени, и прости, да правят салто морале и един не видяхме да се контузи нещо. Изправят се, поизтупат се и все едно нищо не е било.

От друга страна пък е разбираемо, да ви кажа. С ръка на сърцето признаваме, че когато тези цървули дойдоха на власт никой не мислеше, че ще устискат и един мандат, камо ли да вземат и втори. Мислехме ги за ден до пладне. И си ги почнахме както се почва некой случайно преминаващ. Много измежду нас щяха сериозно да се замислят, ако знаеха, че ги чакат пет-десет години зазъбица. Проявихме недалновидност и сега ще си плащаме.

Пеевски се отказал и от сделката с „Канал 3”. Заради „злостната кампания” срещу него. „Във връзка с продължаващите спекулации за „медиите на Пеевски“ и за наличието на концентрация на медийния пазар, за пореден път ясно посочвам, че в състава на НБМГХ АД влизат дружества, издаващи само и единствено вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика Днес", "Меридиан мач" и регионалният вестник "Борба".

И като потвърждение, че между „Труд” и Пеефски няма абсолютно нищо общо, Блъсков публикува голяма статия „Мръсна война срещу "Булгартабак". То не е точно статия, а по-скоро „advertorial”, както се изрази онуй пухкавото момче, дето се прави на главен на „24 часа”. Както можете да се досетите, целта е да се напсуват капиталчетата и околовръстните политически пространства. Но ако трябва да сме честни, слаба работа, някак без сърце писано. Клишета, без никаква инвенция. Може би са прави тези, които казват, че отказът на Пеефски от „Канал 3” е недвусмислен сигнал кам Базукова, Гочева и Блъсков: „Пари нема, действайте!”

„Пеевски освободи и майка си от бизнеса”, съобщават медиите поредната новина около героя. Ирена Кръстева вече не е изпълнителен директор на фирмата-майка.

Пеевски явно започва нов живот, на чисто. Продаде „Булгартабак”, отказа се от сделката за „Химко-Враца”, отказа се от „Канал 3”, сега се отказва и от майка си… (От баща си се отказал още като юноша.) Да не би да идва оня момент, в който нашето чакане на брега на Перловската река ще бъде възнаградено?

И всичко това заради негативното отношение към него. Ще рече човек, че до вчера е бил всенароден любимец и сега не може да понесе чувствения обрат. Истината е, че откакто се е появил за пръв път на снимка във вестник и до днес народните чувства не са се променили. И към неговата майка също. Има такива случаи, когато първото впечатление си остава единствено. Нещо такова е имал предвид Фройд, когато е казал: „Анатомията е съдба.” Ако първото впечатление, което оставяш, е на белгийски тежковоз, не можеш да очакваш бог знае какво.

За незапознатите с конската тематика ще поясня, че белгийският тежковоз е най-тежкият кон. Стига почти до тон и половина. Например един Бруклин Сюприм, роден през 1928 г., бил висок 198 см и тежал 1440 кг.

Както и да е. Да обобщим накратко: В „На всеки километър” умираха по-правдоподобно…

Снимка Хр. Комарницки, "Сега"

Между другото, оная вечер по телевизора показваха некакъв филм с Ричард Гиър. И жена му, на героя де, не на Ричард, му рече: „Колко пари ни трябват? Или искаш да си най-богатият в гробището?!” Стори ми се мъдро и си го записах, за да ви го кажа.

Пък Борисов, малий… Това е един от ония тенеке-сурати, за които поетът е казал, че бронебойни патрони няма открити! Не знаел, че Пеефски стои зад БТ: "Аз не знам някога да е стоял. Не мога да коментирам нещо, което не знам."

Боже, ами ако, само си представете, вземе та се окаже, че г-н Борисов има дялове в БТ и не знае? Едва ли има, но само си представете! И един ден хоп чичо от Америка, оставил наследство 10% от фирма, оценена за стотици милиони!

Много опашата тая, много. Почнахме да продаваме „Булгартабак” едно време заедно с Гонзо. Гонзо  го продадохме три пъти и четири пъти ни го върнаха. И чак тогава успяхме да продадем „Булгартабак”. То не беха скандал и два – та Чорни, та Никито Василев „честен глупак”, та какво ли не. И накрая сме го продали с широко затворени очи. По-скоро пола ще си сменя, нежели да повярвам  в такава тлъста лъжа. Пенсиите, аз и без това след десетина-петнайсет години ще съм го израсъл, не ли?

Премиерът предпочита да изглежда некомпетентен, нежели корумпиран. Щото с некомпетентност в тая държава никой няма да учудиш. Не че с корупция ще учудиш, де… Освен това обществото вече е добре подготвено за некомпетентността на премиера. Би повярвало на всякакво безхаберие.

Руското Министерство на отбраната е обявило обществена поръчка за 10 300 медала, с които да награди войниците, участвали в операцията в Сирия. А уж нямаха сухопътен контингент там! През един да са ги награждавали, значи, че е имало поне 20 хил. рашки в района.

Някога Наполеон беше казал: „Дайте ми достатъчно медали и аз ще ви спечеля всяка война.” Мисля, че го беше казал след Руската офанзива през 1812 г. Руснаците го победили с медали. Студ и медали.

Сряда, 30 март

От пресцентъра на НС съобщават, че бабите, заради които Тетка напусна председателското място и отиде да си прави селфи, не били от Израел, а група за автентичен фолклор от с. Черкаски, община Вършец, водена от кмета. При това положение „некви баби” престава да бъде обидно и просташко.

Тетка и баби. Снимка гепена от страницата на Велизар Енчев

По данни на ЕК най-опасните пътища били в България и Румъния. Загивали по 95 души на милион. При средно за Европа 51.5 души.

Ние пък сме чел, че италианците са най-опасни. В „Блус в лятна нощ” Пат Конрой пише: „В Рим мъжете не шофират, а само дебнат да се блъснат… Веднъж на моста Мацини видях как един английски турист вдигна безпомощно ръце насред движението в знак, че се предава, и спря колата си на платното: „Това не е шофиране, това е ръгби мач.”

Като стана дума за шофиране. Не разбрах каква беше тая история, дето някакъв вързал кучето си на теглича на колата и го влачел, пък някакъв друг го възпрепятствал. Но полицията арестувала втория. Сега от МВР съобщават, че нямало данни за насилие над кучето, по него нямало рани, които да показват, че е влачено. Мисля, че на един по-сетнешен етап на разследването ще стане ясно, че кучето е влачило колата. Така де, кой не знае, че кучетата обичат да гонят колите? И понякога ги стигат и ги заравят в градината. Имах един Мечо, беше заровил два заса и едно трабантче под сливата, дето го връзвах…

Четвъртък, 31 март


По повод на снимките на Стоичков с убити зебри и жирафи, няма да се правим на Бриджит Бардо. Отвратителна гледка, но щом смята за голям подвиг да стреля по магарета, негова работа. Впечатли ни новото му отношение. Вместо да ни прати както обикновено на ичка ни майчина, той наел  пиар да му напише едно аргументирано и културно писмо: „Всички ловни резервати, разположени на територията на Африка, са един от петте жизненоважни за оцеляването на населението икономически сегмента на тази толкова бедна, но толкова красива част на света. Местното население и власти са намерили изключително рационален начин за прочистването на старите и болни животни. Възползвайки се от хобито на хора като мен, те осигуряват прехраната на хиляди семейства, както с месото на убитите животни, така и с таксите, които се заплащат… Бих искал само да допълня, че става въпрос за различни географски ширини и различни нрави.”

Ба, различни… Оня ден мойта купи телешко. Вря точно 3 часа и 15 мин. И не увря напълно. Дето викаше Джером, „в нашата страна липсва необходимото уважение към старостта…”

Не, нравите не са различни. И ние изяждаме първо най-възрастните телета. И да не мислите, че като се разболее някое го хвърлят. И аз така мислех, но като бях малък…

Покрай Стоичков се сетихме, че експериментът на "Майкрософт" с чат робота "Тай" в Туитър се провалил. Хората на Бил Гейтс проектирали изкуствен интелект, който да общува с потребителите на социалната мрежа и от тях да усвои речника и поведението на младите хора в мрежата. И той ги усвоил. Поради което се наложило още на другия ден да го дезактивират, щото станал фен на Хитлер, сексманиак и привърженик на теорията за световната конспирация.

Открили риба на Марс! По тоя повод, колегата Минчев, известен варненски патриот, вика: „То вече във Варна не можеш да намериш риба, та на Марс…”

Варненци ги е страх да не би марсианската риба да им подбие пазара. Щото черноморската риба върви на цени, все едно е вадена от обратната страна на земното кълбо. Не бойте се, бе! Докарването на марсианската риба щяло да струва $2 млрд. Все пак от Варно излиза по-евтина…

Според нас рибата от Марс е тостолоб, в краен случай шаран

Тия варненци са опасни! Все те да са най, те да имат всичко… Добре, бе, а защо вие отказахте да кръстите на Рейгън една пиклива градинка? През 2011 г., по повод 100 г. от рождението му, кметът Кирил Йорданов поиска да преименува градинката „Севастопол” на „Роналд Рейгън”. Но общинският съвет отказа. Реакционери! Долни русофили!

Казвал ли сме ви, че Рейгън, нищо че беше артист, се оказа много интелигентен. Оставил 800 есета по различни обществени въпроси. Даже издадоха книга с най-добри. Направо мислител. Дали Бойко няма да ни остави някое изненадващо литературно наследство? Според мен не му остава време за мислене, та камо ли за писане. Забелязал съм, че мисли на място, като се наложи.  Което е много прогресивен метод. Така де, що трябва да държиш ненужни мисли на склад.

Петък, 1 април

Приятели във ФБ твърдят, че премиерът споделил: „Днес пък аз ще почивам.” Нормално е. На 8-ми март жените как не пипат къщна работа.

Обаче знаете ли какво си мислим? Тия некадърници и лъжата компрометираха. Хубавата българска лъжа! Лъжите им са с толкова ниска резолюция, че е направо обидно за обектите, демек за нас! Едно време какви лъжи имаше… Премислени отдалече, подготвени, аргументирани… Изобщо едно време ни лъжеха с уважение. Първо пускаха слух например, че билетчето за градския транспорт ще стане от 1 лв. на 3 лв. Надълго и нашироко се обясняваше защо трябва да е 3 лв. И когато народът беше почти готов да им повярва, съобщаваха, че ще бъде 1.60 лв. И народът си отдъхваше. И някак гледаше на увеличението като на намаление.

И освен това ни даваха възможност и ние да ги поизлъжем, та че и да пооткраднем. Да е някак си реципрочно.

А тия какво правят? Увеличават цените на билетчето по политически причини! Щото, нали, икономически няма. С горивата не могат да се оправдаят.

Комшията вика, че дупчи последния билет в живота си. Дигнат ли цената, почвам, вика, гратис! Обаче той, не че е прост, но не чете вестници и не е информиран. Бая се замисли като му разказах как Софийският районен съд дал по 120 часа общественополезен труд на бодигардовете на Ториното, които пребиха човек на Околовръстното в столицата, защото им бибитнал. И те пожелали да изтърпят наказанието като контрольори в градския транспорт. Неназован труженик от Центъра за градска мобилност  споделил пред „Труд”: „Необходими са ни мъже, всяващи респект, за да се борим успешно с нарушителите…“ А такива мъже има много в София.

Ами това ще е за днес. Само да ви напомня, от миналия път се каня, да започнете да захранвате кокошките с гасена вар. Великден наближава и ако искате да са ви здрави яйцата, трябва да давате на кокошките вар. Повтарям – гасена вар. Опитвал сме и с негасена, но не им понесе. От варта кокошките трупат калций и снасят корави яйца, все бораци. Пък и значително по-добре оцеляват при варенето. От тия купешките от три две се пукат. Мойта вика, че причината била, че от хладилника съм ги пльосвал във врялата вода. Глупости, тя кога кокошката си нема калций…


Тони Филипов, д-р  Reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар