Зима

Зима
Пролет

24 април 2016 г.

Европа губи 50 млрд. евро годишно от ДДС измами

ЕК неотдавна е представила план за действие, чрез който ДДС измамите ще могат да бъдат разкривани за няколко дни
 
 Страните от Европейския съюз губят 50 млрд. евро годишно заради измами с ДДС чрез трансгранични операции.

Това посочи еврокомисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис след неофициалната среща на европейските министри на икономиката и финансите (ЕКОФИН) в Амстердам.

За борба с подобни машинации Европейската комисия неотдавна е представила план за действие, предвиждащ сериозни стъпки в краткосрочен и дългосрочен план, посочи той. Планът е бил подкрепен от страните членки и ще бъде обсъден на следващото заседание на ЕКОФИН.

"В краткосрочен план трябва да бъде засилено взаимодействието между данъчните органи на страните от ЕС. Това ще позволи да бъдат определени мрежите от компании, занимаващи се с ДДС измами чрез трансгранични операции, заради което националните бюджети губят милиарди евро", каза Домбровскис.

Държавният секретар в холандското министерство на финансите Ерик Вибес уточни, че става дума за инструмент, който позволява автоматичен обмен на информация за всички операции в ЕС между данъчните органи.

"Ако механизмът заработи, ДДС измамите ще могат да бъдат разкривани за няколко дни, а не след месеци. Основни предимства на системата са, че тя може да бъде въведена в действие много бързо, до една година, и няма да изисква големи капиталовложения", допълни Вибес.



Няма коментари:

Публикуване на коментар