Зима

Зима
Пролет

11 април 2016 г.

Да помогнеш на късмета си

В България нямате представа какво е безработица, изненадващо казва моя приятелка, върнала се за кратко от Италия, където живее повече от 10 години.


И допълва, че от нейните наблюдения сред безработните българи има не малко хора, които по-скоро не си търсят, отколкото да не могат да си намерят работа. 

Приготвям се да й противореча, но се сещам, че същото ми каза преди време и позната холандка, според която човек, ако наистина е „закъсал“ за работа, не си позволява лукса да има претенции за вида и заплащането й, а просто гледа да се „захване“ някъде, за да не е твърде дълго време извън пазара на труда и това няма нищо общо с националните особености, а само със степента на нуждата, в която си изпаднал.

Както и за много други неща, и тук става въпрос за гледна точка, която зависи от личния опит на човека, а както е казал един неизвестен мъдрец безработицата е сто процента, ако безработният си ти. 


Много от българите, останали без работа могат да изброят достатъчно причини, поради които безрезултатно търсят работа или не намират подходящо място за себе си, и те сигурно са достатъчно основателни. Едва ли някой би оспорил проблемите, с които човек може да се сблъска у нас, не само търсейки си работа, но и след като я намери.

207 безработни българи са станали предприемачи през миналата година с допълнителна подкрепа от държавата. Цифрата не е голяма и едва ли това променя кой знае колко процентът на безработица. Това обаче е броят на хората, които са решили да приемат помощта, а също и риска, произтичащ от желанието да развиваш бизнес на родна почва. 


Без съмнение има още много да се желае, за да се почувстваме сигурни за ежедневието си и удовлетворени от труда си, но това, което може всеки от нас да направи, е поне малко да помогне на късмета си.


Камелия Христова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар