Зима

Зима
Пролет

13 април 2016 г.

Берлин в силната хватка на арабските престъпни кланове

"Нашата столица е загубена. Тези кланове държат цялата организирана престъпност."
 
Изненада: Пред бежански центрове в Берлин са паркирани луксозни коли. Чии ли са те?

Едва ли са на бягащите от войната бежанци. Бедност и загриженост за близки и приятели се четат по лицата, които се мяркат на прозорците. Тези хора са изгубили всичко. Питат се какво ли да правят с живота си сега.

Точно затова скъпите коли са там. Пипалата на големите арабски семейства са докопали бежанците.

По сигнал на германското издание "Die Welt" бундесполицията наблюдава поведението на няколко престъпни клана, които се опитват да наложат контрол върху новодошлите.

"Докато в Германия дискусията за бежанците е основна тема, престъпните групи се възползват от ситуацията, в която се намират тези хора", коментира един от разследващите.

"Целта на клановете са преди всичко млади и силни мъже. По-късно те ще бъдат използвани, за да вършат мръсната работа - обири, търговия с дрога, разчистване на сметки с конкуренцията", казва още той.

Оказва се, че полицията и прокуратурата знаят за случващото се, но не могат да направят нищо по въпроса. Най-голям е проблемът с арабските семейства в Берлин и Бремен. Само в Берлин те са между 15 и 20. Дошли са в Германия в края на 70-те години, основно от Ливан. Купили са си евтини къщи и са помогнали на семействата си да дойдат. Голяма част от организираната престъпност е в техни ръце. Контролират пазара за наркотици, спецове са в кражбите и са изключително демонстративни, ако трябва да покажат властта си.

Голяма част от бежанците не знаят и дума немски и са привлечени от това, че могат да разговарят с някой на собствения си език, коментират разследващите. За клановете - още по-добре. Бежанците все още не са известни на конкуренцията, нямат връзки и с полицията. И така новодошлите попадат в лапите им.

Обясняват на бежанците, че дори и да бъдат хванати от полицията и да се озоват в затвор в Германия, ще бъдат много по-добре, отколкото са били насред войната. Обещават им, че ако се стигне до там, клановете ще се погрижат за семействата им. Лъжа.

Въпреки всичко, за разследващите е трудно да хвърлят светлина върху машинациите. "Извънредно трудно е да се внедриш в даден клан. Това са силни структури, които могат да се пробият само с продължителни разследвания. Ако член на дадена група е измамен и разочарован или пък е тежко ранен от друг клан, ние имаме съвсем малко време да съберем показания на свидетели и да предприемем оперативно разследване. Групите се организират бързо и започват да манипулират свидетелите. Плащат им или ги заплашват. И ние не можем да научим нищо повече", коментират още от прокуратурата.

Данък "Защита" за проституция

"Уличният бизнес в Шьонеберг се контролира от една фамилия. Румънските проститутки трябва да плащат редовни такси на арабите. Ако ли не - следва бой. Германските собственици на публични домове също са въвлечени в схемата и им дават 50% от приходите си. Срещу парите получават защита", разказват разследващи.

В последно време натискът расте, дори върху малките бордеи. В цял Берлин те са разпределени. Арабите отиват при проститутките като обикновени клиенти. Много бързо обаче им показват, че от този момент очакват от тях част от ежедневните им доходи. В противен случай, следва бой, или пък заплахи срещу клиентите им и те от страх повече няма да ги посещават.

Решаване на спорове

Споровете между враждуващите кланове си имат собствена система на намиране на решения. Най-често семействата се обединяват финансово. Преговарящите между враждуващите страни са имами, глави на семейства, "следователи" или пък "арбитъри" - но винаги те са мъже от една и съща култура. Присъдата им е окончателна.

Заплахи и подкупи за оттегляне на обвинения

Момиче на повикване може да ви каже, че наистина не е добре да се замесваш с клановете. Тя е имала среща с двама араби в луксозен хотел. Още в началото уговорката им била за секс с елементи на насилие. Арабите обаче прекалили с хероина. Изгубили контрол и прекалили с насилието, жената била сериозно обезобразена.

След случилото се дала показания, но скоро след това ги оттеглила. За полицията е ясно какво я е принудило - заплахи или подкупи.

Да бъдеш враг на клана

Михаел знае, че да бъдеш враг на клановете, е опасно за живота ти. Той е сред най-известните известни телохранители в Германия и е шеф на фирма за охрана в Берлин. Той е мъж, който не се плаши лесно. Плешив, с широка усмивка, и силно ръкостискане. Когато през 2010 година клановете нападат покер турнир, негови служители са се грижили за безопасността. Тогава той съдейства на полицията в разследването.

Именно неговите показания довеждат властите до разобличаване на извършителите. Те са част от един от най-силните кланове.

"Стана ми ясно, че никога няма да забравят какво съм сторил", споделя бившият кикбоксьор. Клановете наемат убийци, които да сложат край на живота си. Телохранителят си наема бодигардове, с които се движи.

"Нашата столица е загубена. Тези кланове държат цялата организирана престъпност. Не можем да върнем нещата от преди 20 години. Те са опасни и нямат никакъв респект към държавата", обяснява Михаел.




Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар