Зима

Зима
Пролет

23 април 2016 г.

Джипита в затвора?

Как в Германия се лекуват от нашенската болест „корумпирано здраве"?

Доживяхме германците да лъснат с корупция досущ като нашата. И то в здравеопазването. 


Сигурно могат все пак само да ни дишат прахта. Но пък за разлика от нашата „практика" тяхната е съвсем друга, чисто германска. От типа „айн, цвай, полицай - дрън на проблема главата".

Правителството в Берлин на мига обяви война на „корумпираното здраве". А немските медии разкостват доктори. Мярката е категорично ясна. Нов закон ще преследва лекарите, които срещу определени „услуги" получават възнаграждения от фармацевтичните компании.

В битката вече се е стигнало дотам, че германските джипита, които се оказват най в кюпа, подобно на нашите, сами се отървават, чистят се като от проказа дори от химикалки в кабинетите си, върху които има лого на някой фармацевтичен концерн. И самите лекарствени фирми вече не смеели да подаряват на медиците каквито и да било рекламни пособия.

Това, разбира се, е най-малкото. В Германия фармацевтичната индустрия оказва влияние над медиците и с далеч по-едри дарове. Като например курсове за квалификация и специализации в чужбина с изцяло поети разноски. Стигало се дотам да плащат разходите и за частни докторски почивки, безплатни вечери в ресторант, задгранични пътувания.

Щедро „спонсорство" от фармацията - може би не чак толкова щедро като в богата Германия, минава се по-тънко, се вихри и у нас, както е напълно известно. И аптекари, и лекари непрестанно получават „процент" за пласирането на лекарствата от определена фирма.

Затова джипито или специалистът изписват точно определения илач и не дава на пациента и дума да издума за същия, но от друга фирма. Влизат в напълно кокошкарски пазарлъци дори и за витамини, твърдейки, че „тия" са по-добри от „ония".

У нас тия маймунджилъци се приемат за напълно нормални. В Германия - за престъпни. И са решили да запушат и най-малките пробойни в закона, за да може всякакви лекари да бъдат подвеждани под отговорност за всякаква по размер корупция. Ще ги смятат тия „спонсорства" за схеми за подкуп и ще ги вкарат в Наказателния кодекс.

Новият закон мина преди дни през Бундестага. Той важи за абсолютно всички в системата на здравеопазването. Лекар, който е приел някаква финансова облага за това, че предписва лекарства от определен производител, може да бъде лишен от свобода за 3 години, а в особено тежки случаи на корупция наказанието може да достигне и до 5 години. Същата мярка ще се прилага и срещу лица или фирми, които предоставят такива „услуги" на лекарите.

Германска им работа, ще си вкарат някое джипи за рекламна химикалка в затвора. Като нищо, и то много бързо. По простата причина, че там и за кокошка няма прошка, и за милиони има закони.




Анелия Иванчева,  Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар