Зима

Зима
Пролет

5 април 2016 г.

Какви бурки, училището ни е светско

Меглена Кунева: Трябва да проведем сериозен разговор – каква е пресечната точка между толерантност и сигурност
 
На фона на спора трябва ли да се забрани или не носенето на бурки от момичета в училище, министърът на образованието Меглена Кунева напомни, че и в сегашния Закон за народната просвета, и в новия образователен закон има текстове, според които учениците трябва да са прилично облечени.

"Ако в бъдеще има повече бежанци и мигранти на българска територия, те трябва да се съобразят с нашата култура и с нашия закон, а училището ни е светско", настоя тя.

През миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че би подкрепил забрана за носенето на публични места на този тип женско облекло, нехарактерно за българските мюсюлмани, което породи вълна от реакции, къде в подкрепа на забраната, къде против.

Според Кунева обаче проблемът е изключително преекспониран.

"Ако въобще можем да говорим за някакъв брой, това е 1, 2, 3, 5...", отбеляза Кунева и припомни практиката на Европейски съд по правата на човека, който е преценил, че забраната за бурки в училище не нарушава правата на гражданите.

"Трябва да проведем сериозен разговор – каква е пресечната точка между толерантност и сигурност", призова вицепремиерът, като посочи, че не бива държавата да влиза във вярванията на хората и външният вид на учениците няма общо с тях.

Кунева заяви пред bTV, че има желанието да възстанови съвета по религия в министерството, като в него трябва да влязат не само духовни лица, но и специалисти по темите "Човешки права" и "Сигурност".

Тя потвърди казаното преди два дни пред учители – учениците от 1 и 5 клас ще започнат новата учебна година със стари учебници.

Меглена Кунева посочи, че този въпрос я е "посрещнал" в МОН и сроковете не позволяват процедурите за новите учебници да приключат до 15 септември.

Вицепремиерът е автор и на антикорупционния закон, който един път беше отхвърлен от парламента, но през тази седмица го внася за ново обсъждане в Народното събрание.

Според нея новият вариант на нормативния акт е по-силен от предходния, който не събра достатъчно подкрепа в рамките на мнозинството като един от основните аргумент против възможността за подаване на анонимни сигнали, което може да се използва за саморазправа.

Кунева обаче защити работата по анонимни сигнали. "Ако един сигнал е неподписан, но съдържа достатъчно доказателства, не се хвърля в кошчето", коментира тя. По думите й така се работи в ред европейски държави, както и в самата Еврокомисия.

Меглена Кунева

Няма коментари:

Публикуване на коментар