Зима

Зима
Пролет

3 април 2016 г.

Много пушек, малко резултати

Подреждането и оптимизирането на здравния сектор засега не се вижда...

Скандалите между Петър Москов и лекарите, които бълбукаха периодично през последната година, избухнаха в открит протест тази седмица. 

Първо личните лекари, после и другите части на съсловието въстанаха срещу това, което виждат като хаос и диктат от страна на министерството по отношение на здравната реформа.

Причината е, че на 1 април голяма част от нововъведенията на Москов трябваше да влязат в сила. Част от тях паднаха в съда, част са блокирани, затова министерството създава на пожар служебни правила, по които да продължи промените, доколкото може.

Всяка реформа е съпътствана от протести и всяка промяна е болезнена, особено когато става дума за сектор като здравето. И двете страни имат аргументи: Москов твърди, че иска да промени, облекчи и фокусира начина, по който се лекуват хората. Лекарите твърдят, че начинът, по който това се прави, е безкрайно хаотичен и резултатът ще е повече проблеми и повече разходи за пациентите, а целта не е по-добро здраве, а вместване в бюджета на здравната каса.

Това, което е очевидно, е, че в желанието си да доведе докрай битката здравният министър често престъпва добрия тон, отхвърля диалога и налага силово някои свои решения. Идеята за фокус върху най-разпространените заболявания например е добра, но очевидно не беше прокарана по най-добрия начин, предвид че Конституционният съд я върна. 


Това, че системата с личните лекари страда от недостатъци, е очевидно, но да настроиш цялото съсловие срещу себе си надали е рецептата за успех, която му трябва на Москов.

Съпротивата срещу всяка реформа е съвсем нормална, това, което е важно, е крайният резултат от промените. На етапа обаче най-видимото последствие от усилията на министерството е увеличаването на стреса във фината система на здравеопазване. 


Подреждането и оптимизирането на здравния сектор засега не се вижда особено добре през пушека на всички скандали.

Няма коментари:

Публикуване на коментар