Зима

Зима
Пролет

3 април 2016 г.

Мария Илиева: Винаги съм знаела, че това е моето призвание (галерия)

Една съвременна художничка на възрожденски моми
 
Mария Илиева е родена в семейство на потомствени художници. 

Завършила е художествената гимназия (Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров”) и художествената академия (НХА) в София. Работи в сферата на живописта, стенописта и илюстрацията. 

В момента рисува най-вече портрети и натюрморти. Напоследък все повече хора я свързват с портретите на българки в носии.
 


- На каква възраст реши, че ще се занимаваш с изкуство и как разбра, че това е „твоето нещо“?

- Рисувам от ранна детска възраст, насърчавана горещо от моите родители и моя дядо, който написваше на хубавите работи „Откупено“. От малка съм научена да се радвам на облаците в небето, на различните стилове архитектура и игрите на светлината. В къщи винаги е имало купища с мои рисунки, бях много продуктивна. Участвала съм в детски конкурси и имам награди. Винаги съм знаела, че това е моето призвание.

- Откъде черпиш вдъхновение?

Ние, художниците, сме щастливи хора. Толкова неща около нас са в състояние да ни вдъхновят –  хубав женски образ, красива природа, цветовете на сезоните… Много често вниманието ни е привлечено от на пръв поглед грозни и вехти неща. Например изкривена дървена порта, обелена и напукана стара мазилка и дори ръждясал трактор. 


Помня един пленер – закараха ни, група художници, в едно изоставено село Дядовци в Родопите. Повярвайте – все едно бяхме открили съкровище. Радвахме се като деца. Чуваха се възгласи на възхищение, апаратите щракаха, за да запаметят всеки миг от това загиващо и изчезващо село. А това просто бяха едни полуразрушени къщи с пропаднали покриви и стени. В някои от тях се криеха на сянка крави и овце. С часове не можеха да ни съберат по колите (усмихва се).

- Какви са предизвикателствата пред един художник в България?

- Предизвикателствата за художниците в България, а и за повечето хора на изкуството, не са малки. В свят, в който парите на повечето хора отиват за покриване на сметки и ежедневни нужди е нормално една картина в оригинал да е непостижим лукс. Много ми е мъчно за някои мои колеги, които са много работливи и безкрайни професионалисти в своята област, но едва свързват двата края. 


Други пък, напук на всичко, са успели да се впишат в съществуващия пъзел. Но истината не е само такава, защото в София например има доста богати хора. Много от тях са наши ценители и колекционери, за което им благодаря. Но има и други, за които вярвам, че тепърва ще открият щастието да притежават произведения на изкуството в домовете си.

- Впечатляваш много хора със своите картини на българки в народни носии. Как избра тази тематика на рисуване?

- Много от моите колеги рисуват българки в носии. И аз на свой ред се вдъхнових от най-добрите и реших да пробвам. Първата ми „мома“ беше върната от галерията като претрупана и не много сполучлива, което за дълго ме отказа от тази тема. 


След това отново направих една невеста с много красиво лице и богата релефна украса на главата, която още в ателието за рамки беше откупена. Интересна е съдбата ѝ, защото скоро след това беше открадната от собственика. 

Днес много хора поръчват портрети на жените или дъщерите си в български носии. Много от тях са напуснали родината ни и милеят за нашите традиции и фолклор.

- Нарисувай с думи картина на твоята България.

- Аз обичам да идеализирам нещата в картините си, заради това и картината на България ще е такава. Ще се фокусирам само върху хубавите ѝ страни. Вълшебната природа, красивите жени, плодородието, природните феномени, възрожденската архитектура и неподражаемият ни фолклор ще са задължителните елементи в нея. 


За фон на тази картина биха звучали родопски каба гайди и би се носил ароматът на великолепната ни роза Дамасцена.




Мария Илиева художник


 

Uspelite.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар