Зима

Зима
Пролет

30 април 2016 г.

За две трети от французите класовата борба си остава реалност

Социалните неравенства си остават факт
 
 Левица, десница, Национален фронт... Какъвто и да е политическият цвят на французите, за две трети от тях класовата борба си остава реалност в днешна Франция.

Това пише Le Figaro, като се позовава на Барометъра на икономическите събития Odoxa-MCI.

„Историята на всички общества до днес не е нищо друго, освен история на класовата борба", написа Карл Маркс в „Манифест на комунистическата партия" през 1848 г. Почти две столетия по-късно французите изглежда са убедени, че тази теория е не само актуална, но е реална действителност, показва изследването, поръчано от Radio France Info и от вестник Le Parisien.

69% от запитаните смятат, че този феномен е реален. Това е с 5% повече от 2013 година. 59% се чувстват дори лично засегнати. „Изправяме се пред истински парадокс", обяснява пред Le Figaro председателят на Odoxa Гаел Слиман. 


„На практика икономическите показатели бележат растеж и французите все повече възприемат либералната социална политика". Но социалните неравенства си остават факт, особено в Парижки район, както показа анкета на организацията Католическа помощ в началото на април. Бедните са 14% от населението, потвърждава Националният статистически институт Insee. Човек се определя като беден, ако равнището на живота му е под 60% от средното за населението, което за Франция е 1000 евро месечно.

За две трети от французите синдикатите са неефикасни в защитата на интересите на наемните работници и служители. А само половината от тях смята, че работодателските организации защитават интересите на предприятията. 


„Гневът на французите е толкова голям, че рискът от експлозия е по-близо, отколкото си мислим", казва Слиман.



ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар