Зима

Зима
Пролет

29 април 2016 г.

Живков насочил Борисов да търси газ в Черно море

"Е, ние сме се разбрали с Путин. Той прекрасно знае, ние сме си говорили, аз съм му казал, че това ще го правя..."
 
Бившият комунистически лидер Тодор Живков е споделил на Бойко Борисов, който преди бе негова охрана, а понастоящем е премиер на България, че в Черно море са се правили проучвания за газ. 

Това разказа самият Борисов в интервю за БНТ.

Докато говореше за проучванията, премиерът каза, че България ще се диференцира "не на дела, а на думи" и "ако си имаме на нашето море газ, няма кой да ни спре кранчето". 


Попитан как си обяснява, че дори по времето на тоталитаризма това не е било разработвано, Борисов обяви: "След като беше домашен арестант, Тодор Живков ми е споделял за това. И аз затова се насочих там. Затова и Антон Тодоров се хвана на бас с мен, че това не е вярно, накрая го намери в архивите. Нямам навик да споделям какво съм си говорил с хора, при които съм бил по работа. Но факт е, че Антон Тодоров след това го намери в архивите, че е тръгнало проучване и е спряло".

На въпрос дали в Москва са изнервени заради сондажите, премиерът се пошегува: "Малко съм притеснен. Вече стана две седмици няма компромати. Чаках още от първата седмица да ме започнат нещо, че съм изял дете някъде. Но вече две седмици... учудващо". Той обясни как Русия я изнервя това, че се гарантира газова независимост на България.

"Това са около 5 млрд. долара всяка година плаща България. Най-скъпата цена като най-близки хора. Техният интерес на Москва е такъв, свързан с газа. Нашият е сами да си добиваме газ", разясни Борисов. И даде да се разбере, че вече е обсъждал въпроса с руския президент Владимир Путин: "Е, ние сме се разбрали с Путин. Той прекрасно знае, ние сме си говорили, аз съм му казал, че това ще го правя. Не можеш да си имаш в двора чешма, а да ходиш да си доставяш от друго место".

За отношенията ни с Русия премиерът каза: "Имаме общ интерес – благодарен съм им, че върнаха туристите, имаме общ интерес в транзита, ще им съдействаме максимално, ако България с газовия хъб бъде одобрена от ЕК. Сиреч, не виждам защо трябва да ни мразят".

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар