Зима

Зима
Пролет

11 април 2016 г.

Тодор Батков за "Панамагейт": Това е кражба на информация, а не работа на спецслужбите

"От този скандал печелят страните, които се опитват да привлекат колкото може повече от този ресурс."
 
 Името на Тодор Батков излезе като акционер на офшорни компании в "Панамските документи". 

Бившият собственик на "Левски" е имал три дяла от по един долар в три фирми на Майкъл Чорни.

"В качеството ми на адвокат ми се наложи за известен период от време да взема на свое име по една акция от три компании, регистрирани в Британските Вирджински острови и да поема функциите на директор. Негова идея беше да купи две доста хубави жилища за над 100 милиона паунда. Те се купуват на името на тези три фирми и очевидно това е станало през „Мосак Фонсека", обясни пред Нова телевизия Батков.

"Обикновено пари се инвестират в такъв вид активи с цел впоследствие да се кандидатства за статут на постоянно пребиваване в Обединеното кралство, както и гражданство. Повече от половината от Централен Лондон вече е собственост на главно арабски капитали, организирани през подобни офшорки и това е публична тайна", коментира още Тодор Батков. 


Той поясни, че отдавна е прехвърлил дяловете си.

Относно „Панамските документи" Тодор Батков заяви, че това е кражба на информация и най-вероятно е направено от вътрешен човек.

"Очевидно за това е платено. По-малко вероятно е документите да са изтеглени по хакерски път или чрез специални служби, които са ги огласили по този начин. От този скандал печелят страните, които се опитват да привлекат колкото може повече от този ресурс. Напоследък тенденцията е ясна - САЩ и Великобритания увеличават дела си в офшорния бизнес", на мнение е Батков.

Той заяви, че версията за кампания срещу руския президент Владимир Путин е несериозна.

"По-скоро е предупреждение към него от страна на тези, които са финансирали целия скандал", допълни Тодор Батков.


Няма коментари:

Публикуване на коментар