Зима

Зима
Пролет

11 април 2016 г.

Божидар Димитров: Никой не е канил мигрантите тук

"Доброволните отряди на границата изпълняват дълга си, защото дълг на всеки български гражданин е да пази държавата"
 
"Границата винаги се е пазила не само от заставите, но и от цивилните."

Така директорът на НИМ проф. Божидар Димитров защити гражданските арести на нелегални мигранти, които влизат от Турция.

"Доброволните отряди на границата изпълняват дълга си, защото дълг на всеки български гражданин е да пази държавата, а държавната граница е нещо, което сме установили с много труд", настоя той.

Историкът призна, че през 1972 г., когато е бил част от група, проучвала скални тракийски символи на границата с Гърция, също е бил арестуван от цивилен.

"Беше един помак, който след това беше награден с плат за панталон", обясни Димитров. Според него няма как цялата бразда да се опази от полицията.

"От 279 км. граница са покрити 190 км. с ограда, остават още 90 км. от Малко Търново до Резово и там минават мигрантите", поясни Божидар Димитров пред Нова тв.

Той смята, че в никакъв случай не може да се говори, че организиран хайки хващат нелегалните в пограничните райони.

"Това не е лов на хора. Тези хора са извършили престъпление, нарушавайки българската граница. Никой не ги е канил тук. Това са млади, здрави мъже, минали са вероятно военна подготовка. Какво правят тук? Те не бягат от война", подчерта директорът на Националния исторически музей.

Според него целият проблем идва от огромната разлика в живота между богатия север на земното кълбо и бедния юг

"Не случайно само 20 на сто от мигрантите са сирийци, останалите просто търсят по–добър живот. На тях им раздават едни листовки, на които пише, че като пристигнат в Германия веднага им се дава "Ауди" последен модел, тристаен апартамент и 800 евро на месец без да работят", настоя той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар