Зима

Зима
Пролет

14 април 2016 г.

Основните проблеми в България - циганите, медийната среда и корупцията

Действията на правителството не са достатъчни и безнаказаността все още е сериозен проблем, пише в доклада на Държавният департамент на САЩ

Маргинализацията и социалната нетолерантност към циганското малцинство остава най-големият проблем на България в областта на човешките права. Това отбелязва Държавният департамент на САЩ в ежегодния си доклад за човешките права по света.

В частта за страната ни за 2015 година като проблеми се подчертават още продължаващото влошаване на медийната среда, включително нарастване корпоративната и политическа зависимост на медиите.

Корупцията също продължава да бъде сериозен проблем, който подкопава общественото и бизнес доверие в съдебните и други правителствени институции.

Държавният департамент подчертава още редица проблеми с човешките права в България: убийства, тежки условия в затворите, полицейско насилие; големи отлагания в съдебната система; религиозна дискриминация и насилие, антимюсюлмански демонстрации, недостатъци в процеса по интеграция на бежанци, изборни измами, насилие на полова основа и дискриминация срещу жените, насилие срещу деца, нарастване на антисемитизма в интернет, трафик на хора, дискриминация срещу хора в неравностойно положение, срещу малцинствата и лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и други.

Правителството предприе стъпки за наказателно преследване срещу официални лица от службите за сигурност и други служби, които са извършили нарушения, но действията не са достатъчни и безнаказаността все още е сериозен проблем, казва се още в доклада.




ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар