Зима

Зима
Пролет

7 април 2016 г.

Седем лъжи за прошката

Доколко е искрена тя и помага ли ни на практика да продължим „начисто“?
 
От малки слушаме, че човек трябва да се научи да прощава, защото така ще помогне на себе си, ще се освободи от тъгата и злото и ще стане по-добър.

Прошката наистина е нещо прекрасно и често освобождаващо, но доколко е искрена тя и помага ли ни на практика да продължим „начисто“ с човека, който е съгрешил спрямо нас?

Ето и 7 лъжи и митове около прошката, които е добре да осъзнаете, за да можете наистина да продължите напред.

1. Прошката е услуга към този, който ви е наранил

Истината: Когато човек сгреши и ви се извини, често приемате, че прощавайки му, вие му правите услуга. Замислете се обаче дали не правите услуга на себе си, освобождавайки се от товар, който лежи на плещите ви и ви изпълва с тъга, съмнения и мрачни мисли?

2. Прошката е за този, който е сгрешил спрямо вас

Истината: Преди да простите на него, трябва да простите на себе си за това, че сте повярвали, че сте били наивни и сте допуснали друг да обърка живота ви и да ви нарани. Правейки го, вие се сдобивате с този ценен опит и се учите от грешките си.

3. Когато простиш на някого, ставаш по-добър човек

Истината: Прошката не идва лесно и сигурно искате да поизпотите сгрешилия преди да му я дадете. Вероятно известно време използвате чувството му за вина, за да го манипулирате и да прави това, което искате. Добър човек ли сте наистина?

4. Когато простиш на другия, той все още ти остава длъжен, защото те е наранил

Истината: След като си простил, не е редно да продължаваш да натякваш и да виниш другия, че е постъпил лошо с теб. Прошката означава, че затваряте тази страница.

5. Прощавайки веднъж, означава, че после можеш да продължиш да съдиш другия

Истината: Прошката може да бъде дадена лесно или по-трудно. И дори да сте изправени пред втория случай, трябва да простите едва тогава, когато сте приели постъпката му и повече няма да го съдите за нея. В противен случай, прошката ви е лицемерие и лъжа. Кого заблуждавате – себе си или него?

6. Трябва да разберете грешката на другия, преди да му простите

Истината: В много от случаите дори да опитвате, не проумявате защо той/тя е постъпил с вас така. Всеки има своята логика и начин на действие и вероятно счита, че е направил правилното нещо или поне с добра умисъл. Невинаги може да влезете в чуждата глава или да се поставите на негово/нейно място, затова и не е задължително да възприемете мотивите му, за да му/ѝ простите.

7. Ако простите на другия, то значи може да останете заедно

Истината: Може просто да простите и да приключите отношенията си с този човек. Не е толкова лесно да забравите, нито да се правите че нищо не се е случило и ако чувствате, че пътищата ви трябва да се разделят, не се насилвайте да залепите нещо, което е счупено.




Tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар